Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesminister Timo Soini deltog i ”historiskt möte” med Nato

Från 2016
Uppdaterad 20.05.2016 23:25.
Utrikesminister Timo Soini och EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini
Bild: OLIVIER HOSLET/EPA

De 28 Nato-ländernas utrikesministrar samlades i dag i Bryssel för att diskutera det förändrade säkerhetsläget. För första gången fick också Finlands och Sveriges utrikesministrar på Natos inbjudan delta i ett ministermöte på den här nivån.

Att Finland som inte är Natomedlem fick sitta med runt bordet är historiskt, säger utrikesminister Timo Soini (Sannf).

- Det är väldigt viktigt att Finland och Sverige får vara med när man diskuterar det förändrade säkerhetsläget inom Östersjöregionen. Det här ger oss också en möjlighet att framföra våra synpunkter.

På sin presskonferens i Natos högkvarter Bryssel i fredags betonade utrikesminister Soini samarbetet mellan Sverige och Finland.

- Finland-Sverige samarbetet är väldigt viktigt och jag och min svenska kollega Margot Wallström har kontakt om inte dagligen så åtminstone varje vecka. Det var också viktigt att vi uppträdde tillsammans inför Nato, det ger oss en möjlighet att förbättra dialogen mellan Nato och Sverige och Finland

Rysslands beteende oroar

På mötet diskuterade Nato det förändrade säkerhetsläget i Östeuropa och kring Östersjön. Soini berättar att han på Natomötet betonade vikten av att upprätthålla en dialog med Ryssland.

- Vi är alla överens om att säkerhetsläget har försämrats och det påverkar även oss. Finland gör nu allt för förstärka sina intressen och därför bör vi sitta med runt bordet när de här frågorna dryftas, slog Soini fast.

I juli samlas Nato till ett toppmöte i Warszawa i Polen då ska Natoländerna godkänna en ny strategi som ska tackla det förändrade säkerhetsläget i Östeuropa och kring Östersjön.

Natos generalsekreterare norrmannen Jens Stoltenberg hoppas att relationerna mellan Nato och Ryssland ska normaliseras.

- Jag är övertygad om att Moskva förstår att man i långa loppet har större nytta av att samarbeta med Nato, EU och väst än att konfrontera oss. Natos åtgärder är ett direkt svar på den ryska aggressionen i Ukraina. Det var först efter annekteringen av Krim som vi beslöt förstärkta vår närvaro i Östeuropa och Östersjöregionen.

EU och Nato ska förbättra samarbetet

På Natos utrikesministermöte diskuterade man även hur samarbetet mellan EU och Nato kunde fördjupas.

Tanken är EU och Nato kunna utöka sitt samarbete både i säkerhetsfrågor men även i hanteringen av flyktingkrisen.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini representerade EU vid mötet.

Diskussion om artikeln