Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals söker vård efter vulkanutbrott i Costa Rica

Från 2016
Uppdaterad 21.05.2016 08:15.
Människor tittar på när stora mängder rök stiger upp från vulkanen Turrialba i Costa Rica.
Bildtext Människor tittar på när stora mängder rök stiger upp från vulkanen Turrialba.
Bild: EPA/Jeffrey Arguedas

Ett tre kilometer högt rökmoln steg upp ur vulkanen Turrialba i Costa Rica på fredagen efter ett utbrott. Hundratals människor har sökt vård på grund av andningssvårigheter och hudskador.

Utbrottet spred aska ända till landets huvudstad San José som ligger 30 kilometer från Turrialba. Stadens bilar och byggnader har blivit täckta av aska och luften luktar svavel, enligt nyhetsbyrån AFP.

Vulkanexperten Gino Gonzalez har enligt AFP beskrivit utbrottet som det kraftigaste på sex år.

Myndigheterna i Costa Rica har uppmanat människor att använda andningsskydd och täckande kläder för att skydda sina lungor och sin hud från askan.

Ett tre kilometer högt och gråsvart askmoln stiger från vulkanen Turrialba i Costa Rica och rör sig mot huvuddstaden San José vars ljus syns i bakgrunden.
Bildtext Aska och rök stiger från vulkanen Turrialba.
Bild: EPA/Jeffrey Arguedas

Televisionskanaler har visat bilder på hundratals människor som söker sig till sjukhus på grund av andningssvårigheter och hudskador.

Den internationella flygplatsen i Costa Rica är fortfarande öppen. Däremot har en del flygbolag ställt in sina flyg eller ändrat deras rutter, skriver den lokala tidningen The Tico Times.

Enligt vulkanexperten Gonzalez för vinden med sig rök och aska mot den tätbefolkade västra delen av landet.

Diskussion om artikeln