Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HBL: Henriksson leder SFP:s ordförandekamp

Från 2016
Uppdaterad 21.05.2016 15:41.
Anna-Maja Henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson.
Bild: Yle/Anna Savonius

Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson har en stark ledning i ordförandekampen inom SFP, visar en rundringning till partidagsdelegaterna som Ksf Media har gjort.

Av de 212 delegater som svarade säger 107 att de kommer att rösta på Anna-Maja Henriksson. Svensk ungdoms ordförande Ida Schauman stöds av 33 delegater medan 25 delegater tänker rösta på riksdagsledamot Anders Adlercreutz.

Om siffrorna i Ksf Medias undersökning håller streck behövs inte två valomgångar, utan Anna-Maja Henriksson skulle vinna ordförandevalet redan i första omgången.

Av delegaterna hade 47 inte bestämt sig eller ville inte uppge vem de tänker rösta på. Ksf Media kunde inte nå 38 av de 250 delegater som hade nominerats fram till i onsdags. I siffrorna för stödet till ordförandekandidaterna finns medräknat delegater som inte har beslutat sig definitivt men som säger att de lutar mot någon av kandidaterna.

Rundringningen visar att Anna-Maja Henriksson är populär i alla kretsar. Henriksson kommer från Jakobstad och i undersökningen är hennes stöd extra starkt i Österbottens krets och inom Svenska kvinnoförbundet. SFP har aldrig haft en kvinnlig ordförande.

Valet av ny partiordförande sker vid SFP:s partidag om tre veckor, i Åbo den 12 juni.

Diskussion om artikeln