Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Ännu en klassisk hockeyseger mot Ryssland?

Från 2016
Uppdaterad 21.05.2016 15:13.
Esa Lindell, Sebastian Aho, Patrik Laine, Aleksander Barkov och Mikael Granlund i ishockey-VM 2016.
Bildtext Esa Lindell, Sebastian Aho, Patrik Laine, Aleksander Barkov och Mikael Granlund är laddade inför hockey-VM:s klimax.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

Mikko Koivus förlängningsmål i Moskva 2007. Mikael Granlunds konstnummer i Bratislava 2011, Teemu Selännes ledningsmål i Sotji 2014. I dag finns läge för ett nytt oförglömligt finländskt ishockeymål med Ryssland som motståndare.

Finland–Ryssland

Moskva, kl. 16.15.
Följ med och delta i chatten på Yle Sportens webbplats med Mats Ahlnäs och Christoffer Herberts från klockan 15.45.

Finlands förutsättningar:

Visst, en VM-final kan ännu vara på kommande, men nånstans kulminerar Kari Jalonens två år långa sejour som finländsk chefstränare här. Allt står på spel i en VM-semifinal mot Ryssland i Moskva.

De åtta raka segrarna hittills har medfört att en finländsk förlust i dag skulle ge hela turneringen en besk och besviken blåvit eftersmak. Men förutsättningarna för en seger finns. Laget har växt till sig under VM-veckorna, är synnerligen stabilt och litar till fullo på sin spelplan, också med ryska storstjärnor på andra sidan.

Aleksander Barkov tränade i går och borde kunna vara med i dag, något som ytterligare höjer på humöret i lejontruppen. De mer rutinerade spelarna har bidragit till segrar över Ryssland tidigare och vet vad som krävs. Mikko Koskinen i mål har två turbulenta säsonger i SKA bakom sig och är van vid att hantera rysk press, både på isen och mentalt.

Lasse Kukkonen saknas antagligen vilket betyder att Finland går runt på sex backar, men det innebär inga problem, lejonens försvarsbesättning spelar gärna med tre jämna par.

Rysslands förutsättningar:

När VM i inleddes för drygt två veckor sedan föll Ryssland tungt mot Tjeckien i premiären. ”Inte igen” suckade det ryska hockeyfolket och tänkte på flopparna i några av hemmamästerskapen på senare tid.

Men magplasket mot Tjeckien var tydligen vad som behövdes. Efter det har laget vunnit alla matcher med minst två måls marginal och har turneringens bästa målskillnad i de sju senaste med 36–8.

Kedjan med Sjipatjov, Panarin och Dadonov gör vad den vill, Sergei Bobrovskij spelar bra i mål och tränaren OIeg Znarok gör att Ryssland knappast faller stort på den taktiska biten. Och då har Washingtonduon med Ovetjkin och Kuznetsov, bägge topp-15 i NHL:s poängliga, inte ens kommit i gång på allvar.

Ett underläge efter första perioden mot Tyskland i kvartsfinal gjorde inte att nerverna darrade utan hemmanationen fortsatte att mala på och vann med 4–1. Ryska supportrar och spelare andas optimism och tror helt enkelt att laget är bättre än Finlands.

Backarna torde vara truppens svagaste punkt, och deras vilja att modigt gå med i anfallen kan ge lejonen kontringslägen.

Håll koll på:

Vadim Sjipatjov.
”Vi försöker alla värva honom”. Det konstaterade en General Manager för ett NHL-lag åt den kanadensiska journalisten Elliotte Friedman i veckan.

VM-turneringen har befäst Sjipatjovs status som världens bästa spelare som inte håller till i NHL. Har ryckt upp en klar lucka i täten på poängligan med två pinnar per match, 5+11=16 på 8 matcher.

Center med fantastisk blick för spelet, har de gångna två säsongerna snittat över en poäng per match i SKA S:t Petersburg.

Artemi Panarin.
Sett till NHL-poäng VM:s vassaste spelare, och har lyckats också i Moskva.

Gjorde stor succé i sin första säsong med Chicago, slutade nia i NHL:s poängliga med 30 mål och 77 poäng. Sett till sin lön den gångna säsongen NHL:s mest prisvärda spelare.

I VM tvåa efter sin kedjekompis Sjipatjov i poängligan med 5+7=12 hittills. Gör sitt andra VM, plockade en poäng per match i fjol också.

Inbördes matcher:

Finland har minsann slagit Ryssland i stora matcher tidigare, vem minns inte 3–1 i kvartsfinalen i OS i Sotji 2014, 3–0 i semifinalen i VM i Bratislava 2011 och 2–1 efter förlängning i semifinalen i VM i Moskva 2007.

Men det bör sägas att lejonen också åkt på svidande förluster mot Ryssland de senaste åren, som 2–5 i VM-finalen i Minsk 2014, 2–6 i VM-semifinalen i Helsingfors 2012 och 0–4 i semifinalen i VM i Kanada 2008, med ”alla tiders finländska VM-lag”.

De senaste matcherna mellan lagen har Finland hur som helst vunnit. I VM-sammanhang vann Finland efter en lång straffläggning med 3–2 i Ostrava i fjol, och kort före årets VM möttes länderna i en dubbellandskamp. Finland vann då bägge matcherna i Moskva, 3–1 och 3–2.

Visste du att:

Finlands statistik i VM-finaler genom åren är klart på minus, men i semifinalskedet har lejonen ett starkt saldo. Finland har 15 gånger spelat semifinal i VM. 9 gånger har Finland tagit sig till final, 6 gånger har laget fått nöja sig med bronsmatch.

Finlands bekräftade laguppställning:

Jussi Jokinen – Aleksander Barkov – Patrik Laine
Mikael Granlund – Mikko Koivu – Leo Komarov
Mika Pyörälä – Jarno Koskiranta – Sebastian Aho
Antti Pihlström – Tomi Sallinen – Mikko Rantanen
Jani Lajunen, Teemu Pulkkinen

Esa Lindell – Ville Pokka
Topi Jaakola – Juuso Hietanen
Atte Ohtamaa – Tommi Kivistö

Mikko Koskinen
(Juuse Saros)

Herberts tips:

Sällsynt svårtippat, men hemmaplansfavören med allt vad det innebär gör Ryssland till knapp favorit. En finländsk taktikseger skulle inte förvåna, men utgångstipset får bli 3–2 till Ryssland.

Diskussion om artikeln