Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rehula vill se en vårdplan från Österbotten

Från 2016
Uppdaterad 21.05.2016 14:16.
Vård, sjukhus, patient
Bild: Yle/Tiina Karjalainen

Nu vill familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) att Österbotten tar fram en plan över hur de vill att vården ska organiseras när det gäller Vasa centralsjukhus.

Struntprat säger Hans Frantz (SFP) som är ordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt och menar att Rehula nog vet hur de vill ha det.

Ett dussintal sjukvårdspolitiker och riksdagsledamöter från Vasa sjukvårdsdistrikt mötte Juha Rehula för en diskussion om Vasa centralsjukhus framtid på fredagen.

- Vi har tid på oss här i tre månader för ett utlåtande sa han och under den tiden skulle han gärna se att vi själva i regionen kommer och berättar hur vi vill ha det. Det lät lite underligt för vi har minsann sagt hur vi vill ha det, säger Frantz.

Hans Frantz.
Bildtext Hans Frantz
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

På initiativ av Vasadelegationen ska man ha ett nytt möte med Rehula i mitten av augusti.

"Redan prövat och fällt av grundlagsutskottet"

Det man redan tidigare fört fram till Rehula är att man skulle vilja få till stånd en 12+1-klausul som innebär att Vasa centralsjukhus blir det trettonde sjukhuset med fullskalig jour för att trygga vården på svenska i Österbotten.

Frantz säger att de också vill att Vasa nämns vid namn när förslaget omvandlas till lagtext. Frantz menar att det är lättare att få något till stånd om staden är nämnd vid namn precis som de 12 andra städerna är nämnda.

- Den språkliga dimensionen kommer att betyda mycket. Han såg besvärad ut när vi vid ett antal gånger nämnde att det här egentligen redan är prövat i grundlagsutskottet och då föll det när man inte tillräckligt beaktat det här med språket.

Frantz säger att de kommer att fortsätta köra på språklinjen.

- Nog vill jag tro att slutresultatet blir lite bättre än vad det är idag.

Till Vasa sjukvårdsdistrikt hör tretton kommuner. Majoritetsspråket inom Vasa sjukvårdsdistrikt och därmed också på Vasa centralsjukhus är svenska.

Diskussion om artikeln