Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En grön mot en högerpopulist i presidentvalet i Österrike

Från 2016
Uppdaterad 22.05.2016 08:52.
Demonstration mot populistisk kandidat inför presidentvalet i Österrike
Bildtext En demonstration mot högerpopulisten Norbert Hofer
Bild: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Stora förändringar sker i politiken i Österrike. I den andra omgången i presidentvalet på söndag står den högerpopulistiske Norbert Hofer från FPÖ mot de grönas Alexander Van der Bellen. De fick mest röster i valets första omgång.

Norbert Hofer, presidentkandidat i Österrike
Bildtext Norbert Hofer
Bild: CHRISTIAN BRUNA/EPA
Alexander Van der Bellen, presidentkandidat för gröna partiet i Österrike
Bildtext Alexander Van der Bellen
Bild: LISI NIESNER/EPA

På söndagen öppnades vallokalerna klockan 8 finsk tid. De första resultaten väntas klockan 18.

Efter kriget har socialdemokratiska SPÖ och det borgerliga folkpartiet ÖVP i praktiken turvis styrt landet. Nu är de gamla partierna i praktiken ute ur presidentspelet.

Hofer är kandidat för FPÖ - Österrikes frihetliga parti. Vid valmötena talar han om hembygden, Österrike och familjen. På valaffischerna står det om "förnuftets röst". Han är försiktig då han talar om flyktingar, nästan vem som helst kan vara av samma åsikt som han är i sina uttalanden. Det har varit viktigt för honom att inte skrämma bort några väljare.

Detta är inte ert land, ni kan inte stanna här.

― Norbert Hofer

- Till dem som åker för att kriga i IS led eller dem som våldtar kvinnor säger jag: Detta är inte ert land, ni kan inte stanna här.

Hofer är invandrings- och EU-kritisk. Han har ändå gjort klart att han inte vill att Österrike lämnar EU fastän ett bilateralt avtal med EU - i stil med Schweiz - hade varit bättre. Som president skulle han heller inte underteckna frihandelsavtalet mellan EU och USA. Av alla EU-länder är Österrike mest kritiskt till TTIP-avtalet.

De grönas Alexander Van der Bellen är betydligt äldre - 72 år - än den 45-årige Hofer. Han har tidigare varit ordförande för det gröna partiet.

Alexander Van der Bellen fick näst mest röster i presidentvalets första omgång. Hofer fick drygt 35 procent av rösterna och Van der Bellen fick drygt 21 procent.

Opinionsmätningar slog fel

Enligt sakkännare har inga tillförlitliga opinionsmätningar publicerats under de senaste veckorna och de som gjordes inför valets första omgång slog fel.

- Jag har själv sett och upplevt hur Österrike efter andra världskriget reste sig ur ruinen dit den nationalistiska politiken hade fört oss, har Van der Bellen sagt.

Han är själv ett flyktingbarn, mamman är från Estland och pappan från Ryssland. Fadern har adliga rötter i Holland. Då den röda armén ockuperade Estland flydde familjen Van der Bellen till väst och landade till slut i Wien, där Alexander föddes. Innan han blev politiker var han professor i ekonomivetenskap.

Den europeiska familjen får inte splittras.

― Alexander Van der Bellen

Van der Bellen talar om öppenhet, samarbete och internationalism. Han är en förespråkare för EU-samarbetet. Internationellt samarbete är speciellt viktigt för små länder som Österrike, anser Van der Bellen.
- Den europeiska familjen får inte splittras och vi borde inte igen få sjunka ner i en nationalistisk politik så som det redan håller på att gå i många länder, säger han.

De gränser som igen har ställts upp mellan länderna äventyrar arbetsplatserna, anser han. Åttio procent av exporten från Österrike går till andra EU-länder.

Besvikna medborgare

Åttio procent av österrikarna är besvikna på politiken säger professorn i statskunskap, Peter Filzmaier till Yle. Det är den högsta andelen någonsin. Enligt Filzmaier röstar de besvikna på Van der Bellen och de uppretade på Hofer.

Flyktingfrågan är bara ett av irritationsmomenten. En större orsak är ekonomin, det sämre sysselsättningsläget, barnens dåliga framtidsutsikter, nivån på undervisningen och de sociala förmånerna inom hälsovårdsservicen, tror Filzmaier.

Han vågar inte förutspå valutgången. Det kan bli mycket jämnt och det kan hända att resultatet blir klart först på måndag, då förhandsrösterna räknas.

Hur som helst är valet historiskt.

Blir Hofer vald är han det första demokratiskt valda högerpopulistiska statsöverhuvudet i Västeuropa efter andra världskriget. Van der Bellen för sin del vore det första statsöverhuvudet någonsin från ett grönt parti.

Bearbetad på basen av en artikel av Dan Ekholm/Yle uutiset

Diskussion om artikeln