Hoppa till huvudinnehåll

Stafettkarnevalen

Häst på rymmen på Stafettkarnevalen - men annars gick allt bra

Från 2016
Lag ställer upp sig för grässtafett på Karlsplan i Vasa när det är Stafettkarnevalen 2016
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Omkring 250 funktionärer, 8 000 deltagare i stafetterna och 4 000 i hejarklackarna senare är årets Stafettkarneval förbi. I år gick karnevalen av stapeln i Vasa.

- Jag tycker att allt förlöpte riktigt bra. Feedbacken har varit positiv. Det är klart att det finns saker som kunde ha gått bättre i och med att det är ett stort evenemang. Men överlag tycker jag att det gick riktigt bra, säger tävlingsledaren Inger Nabb som till vardags är rektor på Vikinga skola i Vasa.

Är det något specifikt som kunde ha gått bättre?

- Jag tänker inte på något specifikt men det är klart det kommer saker när man sätter ett så här stort evenemang på en plan som inte har samma kapacitet som Olympiastadion. Men logistiken var en utmaning. Läktarkapaciteten pratade man om före men det behövde man inte oroa sig för på något sätt utan det rullade på, säger Nabb.

Dessutom fick de lov och inleda lördagen med att få fast en häst som sprang löst omkring på travbanan intill Karlsplanen. Travbanan användes dels för uppvärmning och dels för parkering.

- Det var en travhäst som sprang med ganska full fart och ägaren tyckte att den behövde köras in. Men det fixade sig, vi fick fast den och den motades i grind som det heter, säger Jan-Erik Eklöf som är projektledare för Stafettkarnevalen.

Inger Nabb och Jan-Erik Eklöf står på löpbanan på Karlsplan i Vasa.
Bildtext Inger Nabb och Jan-Erik Eklöf
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

250-270 funktionärer

På lördagskvällen arbetade man till 21.30-tiden med att städa undan på Karlsplan. Men på grund av regnet fick man lov och dra streck och fortsätta på söndagen. Ännu vid lunchtid på söndagen hängde utrustning på tork på huvudläktaren vid Karlsplan.

Dagen efter Stafettkarnevalen hänger utrustning ännu på tork på huvudläktaren på Karlsplan i Vasa.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Man räknar med att mellan 250 och 270 funktionärer har varit involverade i Stafettkarnevalen.

- Jag är trött men lycklig. Jag vill säga ett stort tack till alla funktionärer, säger Eklöf.

- Jag tycker också att det är skäl att komma ihåg att vi har haft massor med föräldrar runt om i skolorna som skött övervakningen av inkvarteringen. Det är också en väldigt viktig uppgift, säger Nabb.

Gräsmattan höll trots dåligt skick

På förhand var man orolig för om gräsplanen vid Karlsplan skulle hålla för Stafettkarnevalen. Dessutom spelar Vasalaget VPS hemmamatch mot RoPS på planen på söndag kväll.

Gräsplanen på Karlsplan är i dåligt skick. Det här fotot är taget dagen efter Stafettkarnevalen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

På söndagen är det bitvis mer sand än gräs på planen men Eklöf säger att den såg ut så före Stafettkarnevalen drog igång och att den fungerade för grässtafetterna.

- Jag såg inga större problem och det uppstod inga större skador på grund av dess skick. Det är ganska lätta elever som sprang här barfota eller i strumpfötter så det borde inte ha påverkat den. Jag är själv fotbollsspelare och jag skulle inte vilja spela ligafotboll på den här planen men de är väl duktiga så att de klarar av det, säger Eklöf.

Man kör med traktorgräsklippare på gräsplan vid Karlsplan i Vasa
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Nästa år ordnas Stafettkarnevalen i Esbo och året därpå i Åbo.