Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jalonen efter finalförlusten: ”Mycket stolt över laget”

Från 2016
Uppdaterad 23.05.2016 04:35.
Chefstränaren Kari Jalonen hyllade sina lejon för sättet som de genomfört VM på.
Bildtext Chefstränaren Kari Jalonen hyllade sina lejon för sättet som de genomfört VM på.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Efter minst tre mål per match hela vägen till finalen lyckades Finland inte ens spräcka nollan med guldet på spel. Men chefstränaren Kari Jalonen valde ändå att lyfta fram det positiva med VM-veckorna.

– Jag är mycket stolt över vårt lag. Vi gjorde en fin resa genom turneringen, sammanfattar lejontränaren efter 0–2 mot Kanada.

– Vi spelade lysande ishockey under turneringens gång och förlorade bara en match av tio. Det finns så mycket fint inom laget och det har varit ett privilegium att få leda det, säger Jalonen i presscentret i Moskva.

VM-finalen var Kari Jalonens sista match som chefstränare för landslaget. Med känslorna på ytan tackade Jalonen förbundets ordföranden Kalervo Kummola och Harri Nummela för helhjärtat stöd, han hyllade sitt tränarteam med Jukka Rautakorpi och Ville Peltonen samt general managern Jere Lehtinen.

"Programmerade att vinna"

Men också de finländska spelarna i stort fick hyllningar för att de alltid ställt upp för landslaget under hans två år vid posten.

– Omklädningsrummet var fullt av besvikna spelare. De är programmerade att vinna och upplever inte att de har vunnit silver. Det sa jag åt dem också, ”jag vet att det inte värmer att vara tvåa i världen”.

VM-finalen var helt klart en blåvit besvikelse, men lämnade samtidigt inget utrymme för spekulationer. Finland var helt enkelt turneringens näst bästa lag.

– Vi måste berömma Kanada. Det var VM:s överlägset hårdaste match. De tog bort våra ytor och spelade fysiskt. I finalen spelades turneringens bästa ishockey, säger Jalonen.

– Med sitt starka anfallsspel tog de udden av vårt. Men det var ett måls skillnad ända till slutet. Vi hade chanser, men vi lyckades inte utnyttja dem. Det finns ingenting enskilt vi kunde ha gjort bättre, ibland är det bara så här, motståndaren är starkare.

Diskussion om artikeln