Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sīmanis avböjer professuren vid Aalto-universitetet

Från 2016
Uppdaterad 24.05.2016 13:00.
Dāvis Sīmanis
Bild: National Film Centre of Latvia

Förra veckan valdes den lettiske regissören Dāvis Sīmanis till professor i filmregi vid Aalto-universitetet. Utnämningen ledde till en häftig diskussion om jämställdhetssituationen inom film- och universitetsvärlden. Sīmanis har mindre dokumenterad erfarenhet av regi än sina tre kvinnliga motkandidater. Sīmanis drar nu tillbaka sin ansökan.

- Det har varit ett par dagar av kamp, kommenterar Sīmanis. Jag har tänkt och tänkt om hela veckoslutet.

Sīmanis kompetens har ifrågasatts bland folk från filmbranschen, bland annat av regissören Saara Cantell i ett uppmärksammat Facebookinlägg. I fredags meddelade Anne Lakanen att hon, med hänvisning till Sīmanis bristande erfarenhet av personregi, lämnar sin post som prefekt vid institutionen för filmkonst och scenografi.

Sīmanis upplever att hans ställning som filmmakare hemma i Lettland har hotats av kontroversen i Finland.

- Jag tyckte inte om hur jag beskrevs och diskuterades i den offentliga debatten. Sedan började rykten om mig spridas här i Lettland, rykten som inte stämde. Jag kom fram till att jag kanske inte just nu har kapacitet att ta emot en sådan ställning.

Vilka rykten var det som spreds i Lettland?

- Det talades om att jag inte har tillräckligt mycket erfarenhet, att jag har gjort för få filmer. Och så fanns det en del diskussion om huruvida jag har en doktorsgrad. Vilket jag alltså har! När folk här hörde ryktena började de närma sig mig på ett lite annorlunda sätt än tidigare. Det tyckte jag inte om.

Kontroversen väckte också övriga tvivel hos Sīmanis.

- Jag började tänka på hur jag kan kombinera rollerna som professor och regissör. Det fanns också en del osäkerhet beträffande tidtabellen och flytten till Finland. Saker som jag inte tänkte så mycket på under de tidigare skedena av processen.

Mest avgörande för Sīmanis beslut var hur som helst den spända situation som uppstått.

- Det kändes obekvämt att komma till ett ställe där sådana diskussioner kan dyka upp.

Sīmanis tror i varje fall på ett fortsatt samarbete med Aalto-universitetet.

- Jag tror att vi kan hitta andra sätt för mig att delta i undervisningen. Vi har redan diskuterat sådana möjligheter. Någon annan blir professor och själv kan jag hålla workshoppar och arbeta med studenterna som gästande lärare.

Representanter för Aalto-universitetet har ännu inte nåtts för kommentarer om hur processen fortsätter.

Diskussion om artikeln