Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA häver vapenembargot mot Vietnam

Från 2016
Uppdaterad 23.05.2016 20:28.
USA:s president Barack Obama meddelade att vapenemabrgo hävs då han träffade sin vietnamesiska kollega Tran Dai Quang i Hanoi
Bildtext USA:s president Barack Obama meddelade att vapenembargot hävs då han träffade sin vietnamesiska kollega Tran Dai Quang i Hanoi
Bild: EPA/STR

USA häver det långvariga vapenembargot mot Vietnam som har varit i kraft ända sedan Vietnamkriget.

President Barack Obama meddelade om beslutet under första dagen av sitt tre dagar långa besök i Vietnam.

- USA häver vapenembargot som har varit i kraft i femtio år, sa Obama då han höll en presskonferens tillsammans med Vietnams president Tran Dai Quang i Hanoi.

USA och Vietnam har närmat sig varandra under den senaste tiden, främst på grund av Kinas växande militära makt i regionen.

Kina uppfattas som ett hot

Obama underströk ändå att beslutet att häva embargot inte har något att göra med att Vietnam och att USA har en liknande syn på Kinas militära expansion í Sydkinesiska havet.

Kinas växande makt i regionen har fört de båda länderna samman och ett hävande av det amerikanska vapenembargot stod högt på dagordningen.

Vietnams militära utgifter har ökat med 130 procent under det senaste decenniet, men största delen av landets militärmateriel är föråldrat, enligt fredsforskningsinstitutet SIPRI i Stockholm.

Ekonomiskt närmande

USA och Vietnam har också närmat sig ekonomiskt på sistone.

Under Obamas första dag i Vietnam undertecknades bland annat ett avtal mellan flygbolaget Vietjet och flygplanstillverkaren Boeing om att köpa 100 passagerarplan till ett värde av 11,3 miljarder dollar. Det är det vietnamesiska flygbolagets största enskilda affär hittills.

Obama är den tredje sittande amerikanska presidenten som besöker Vietnam sedan krigsslutet år 1975.

Han sade att han hoppas att besöket kommer att visa det vietnamesiska folket "den varma vänskap" som finns mellan de två länderna.

Diskussion om artikeln