Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekord: Han skrev tolv laudatur!

Från 2016
Uppdaterad 23.05.2016 13:58.
Vikke Elfving skrev tolv laudatur i studentskrivningarna
Bild: Timo Ikonen/Yle

Gymnasieeleven Vikke Elfving från S:t Michel har skrivit tolv laudatur i studentskrivningarna. Det är nytt rekord. Tidigare har två elever skrivit elva laudatur år 2010 och 2014.

Elfving skrev proven under tre examenstillfällen. Han fick veta om rekordet av biträdande rektorn vid sin skola.

- Det känns otroligt bra. Jag har inte ännu kunnat smälta det. Så länge har jag väntat och spänt mig för det här. Det har varit en lång väg och i dag är det lönedag, säger Vikke Elfving.

Genast efter klockan sju i morse började telefonen ringa. Alla är intresserade av den unge mannen som har skrivit flest laudatur i Finlands historia.

- Paparazzifotograferna har inte ännu dykt upp här på tåget, men de väntar på stationen, i varje fall STT, Yle, MTV och HS, räknar Elfving upp.

En arbetsseger

Studentskrivningarna betyder mycket för Elvfing. Han ser det som ett prov för sig själv. Han har hela tiden siktat på tolv laudatur.

- Jag satte extremt höga mål för mig själv och det känns väldigt bra nu när man uppnår dem. Det är i hög grad en arbetsseger.

Studentskrivningarna är ändå bara ett prov.

I sommar ska Vikke Elfving till armén och efter det ska han börja studera teknisk fysik och matematik vid Aalto-universitetet. Hans fina vitsord i studentskrivningarna hjälper honom förstås att bli antagen, men han stöder inte tanken att ersätta inträdesprov med studentexamen.

- Studentskrivningarna är ändå bara ett prov. Om det råkar gå dåligt och man därför blir utan studieplats, då är det som att vrida om kniven i såret. Det är bra att allt inte hänger på ett enda prov.

Om fem år tänker Elfving vara färdig diplomingenjör. Efter det tänker han eventuellt doktorera och skriva en doktorsavhandling.

- Det är helt möjligt att jag gör någon form av universitetskarriär eller så tar jag med mina kunskaper in i företagsvärlden. På något sätt vill jag göra världen till en bättre plats, säger Vikke Elfving.

På jakt efter rekord sedan 2006

Det har varit möjligt att uppnå fler laudatur i studentskrivningarna än tidigare sedan 2006 då realprovet förnyades. Tidigare skrev man endast ett realprov, men sedan 2006 kan man skriva hela sex olika prov.

Enda sättet att skriva fler än tolv laudatur är genom att skriva fler språk. Hur många prov man kan skriva beror på hur många språk ens skola har att erbjuda.

Trots den teoretiska möjligheten är det väldigt få som strävar efter tolv laudatur. I år skrev endast två personer tolv ämnen.

Ursprunglig artikel/ Yle uutiset

Diskussion om artikeln