Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nedläggning av Talvivaara mycket dyr affär

Från 2016
Uppdaterad 23.05.2016 16:15.
Talvivaara bassäng
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

Det var ord och inga visor som Terrafames styrelseordförande Lauri Ratia kom med i Yles program Kova Talous. Tidigare har det varit tal om 300 miljoner euro, men nu säger Ratia att det kan kosta en halv miljard att köra ner gruvverksamheten i Talvivaara.

Orsaken är att det bland annat skulle krävas diverse miljötillstånd och investeringar i vattenreningsanordningar.

Slutsatsen är enligt Ratia enkel.

- Det är klart smartare för staten att få igång gruvan. Båda alternativen kostar mycket, men bara med existerande verksamhet kan man få avkastning på lång sikt.

Mycket svårt att uppskatta kostnaderna

En del frågar sig hur den här uppskattningen på vad en nedläggning kan kosta kommer just nu. Regeringens finanspolitiska ministerutskott behandlar på onsdag möjlig tilläggsfinansiering och riksdagen fattar snart beslut om tilläggsbudgeten.

Enligt överdirektör Kari Pääkkönen vid Närings-, trafik- och miljöcentralen i Kajanaland är de uppskattade kostnaderna teoretiska. Först då alla tillstånd och villkor är klara kan man göra bättre uppskattningar om vad en nedläggning kan komma att kosta.

Vidare finns det en stor mängd gammalt avfallsvatten på området som borde åtgärdas.

Och varför är det så svårt att beräkna vad till exempel miljötillstånd kostar?

- Det finns inga tidigare motsvarande exempel av den här storleksgraden.

Svårt finansieringsbeslut

Regeringen och riksdagen har mycket att fundera på. Åsikterna om vad staten borde göra med Talvivaara går kraftigt i sär.

Också inom partierna finns det olika åsikter.

Statsminister Juha Sipilä (C) är själv invald i riksdagen från Uleåborgs valkrets, dit Sotkamo hör, så brist på information från ortsborna borde inte råda.

Tytti Tuppurainen (SDP) säger till Yle Nyheter att hon är mycket kritisk till tilläggsfinansiering. Enligt henne behövs det mer information om Talvivaaras långsiktiga lönsamhet.

- Jag skulle gärna skydda arbetsplatserna i Talvivaara, men utan en grundlig undersökning är det inte rimligt att bevilja tilläggsfinansiering.

Lauri Ratia tolkar diskussionerna som förts med regeringen som att det blir en fortsättning.

- Jag tror att pengarna kommer från tilläggsbudgeten. Hurudana villkor och ramar vi får är en annan sak.

Diskussion om artikeln