Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Niklas Bäckström: ”VM-truppen kändes som ett klubblag”

Från 2016
VM i ishockey 2016.
Bildtext Niklas Bäckström var glad över att få vara med i årets VM-trupp.
Bild: All Over Press

Finlands ishockeylandslag landade på måndagen i Helsingfors efter en avslutad VM-turnering som resulterade i silvermedaljer för lejonen. Lagets rutinerade målvakt Niklas Bäckström njöt av landslagsäventyret trots han inte fick någon speltid i VM.

Trots ett par motiga säsonger i NHL valde Niklas Bäckström att hoppa på landslagståget då Kari Jalonen och Jere Lehtinen tog kontakt. Bäckström fick spela i en av landskamperna mot Ryssland inför VM som Finland vann med 3–2, men i själva turneringen blev det ingen speltid för 38-åringen.

– Jag ångrar inte en sekund att jag tackade ja. Skulle någon ställa mig samma fråga idag skulle svaret vara det samma, säger Bäckström till Yle Sporten efter att lejonen landat i Helsingfors inför en massiv hop av supportar och journalister.

– Jag har alltid uppskattat och värderat högt att få vara med i landslaget. Om man ser på de finländska spelarna som kommer från NHL så tänker de flesta som jag.

”Mycket har ändrats inom finländsk ishockey”

Efter att Finland hade vunnit alla sina nio matcher fram till finalen var förväntningarna givetvis högt uppskruvade inför turneringens sista match. Att det blev en förlust hängde åtminstone inte på spelarnas självförtroende.

– Så klart trodde vi på guld då vi hade spelat bra genom hela turneringen. Det är alltid tufft att slå Kanada två gånger i en och samma turnering.

– Mycket har ändå ändrats inom finländsk ishockey. Då vi åker till en turnering så åker vi dit för att vinna. Det är det enda som duger, slår Bäckström fast.

Hur var stämningen i omklädningsrummet efter finalen?

– Inte finns det så mycket att säga i dylika situationer. General manager Jere Lehtinen, Kari Jalonen och någon från förbundet sade någonting, men inte hjälper några ord i det läget. Det var bara tungt och dystert.

Hur var sista kvällen med laget?

– Såklart var det roligt att vara tillsammans och tala om ett och annat efter en lång turnering. Vissa från truppen hade redan varit tillsammans i sju veckor. Stämningen var god då årets VM-trupp har känts som ett klubblag. Klart det skulle ha varit lite roligare om vi slagit Kanada, säger Bäckström med ett smil på läpparna.

Karriären fortsätter – oklart var

Niklas Bäckström är 38 år ung och han har ännu hungern att spela ishockey. Framför allt efter att han i år endast stod i mål i fyra NHL-matcher.

– På sätt och vis har jag bestämt mig för att fortsätta spela. Var kan jag ännu inte svara på. Nu ska jag ta en liten paus från ishockeyn och sen fatta ett beslut.

Har du satt någon deadline åt dig själv gällande beslutet?

– Nej, det har jag inte. Men vi ska komma ihåg att det nu är slutet av maj och snart börjar förberedelserna inför nästa säsong. Allt måste kännas rätt och det är många saker som påverkar mitt beslut, avslutar Bäckström före han får krama om sina nära och kära som kommit emot honom till flygplatsen.

Diskussion om artikeln