Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SFP:s nya ordförande vaskas fram

Från 2016
Uppdaterad 24.05.2016 09:30.
Anna-Maja Henriksson, Ida Schauman och Anders Adlercreutz under partiledardebatten i Vasa.
Bildtext Anna-Maja Henriksson, Ida Schauman och Anders Adlercreutz under partiledardebatten i Vasa.
Bild: Yle/Anna Ruda

Svenska folkpartiets tre ordförandekandidater Anna-Maja Henriksson, Ida Schauman och Anders Adlercreutz turnerar som bäst i Svenskfinland för att presentera sig för partifolket och debattera de viktigaste frågorna i Svenskfinland. SFP sitter i en ny och svår sits. Inte på 36 år har partiet suttit i opposition och på partidagen i juni ska partiet välja ny ordförande.

Riksdagsledamot Anders Adlercreutz från Kyrkslätt säger att man måste inse i vilken situation SFP befinner sig och vad som krävs för att komma med i regeringen efter nästa riksdagsval.

- Partiet behöver en ordförande med en bred professionell bakgrund, som känner världen utanför politiken och som har en förmåga att måla upp en vision och få hela fältet med honom, säger Adlercreutz.

Driva partiet framåt

För Svensk Ungdoms ordförande Ida Schauman från Åbo är det viktigt att partiets nya ordförande har erfarenhet och som är sakkunnig, samtidigt som ordföranden ska kunna tänka nytt och driva partiet framåt.

- För att vi ska kunna vinna val och sitta i nästa regering måste vi vara moderna och gå framåt hela tiden, säger Schauman.

Riksdagsledamoten Anna-Maja Henriksson från Jakobstad är inne på samma linje.

- Vi behöver en ordförande som för partiet framåt, vi vill ha fler med i vår rörelse. SFP har ett viktigt uppdrag framför sig lokalt, nationellt och internationellt, säger Henriksson.

Adlercreutz vill förnya partiet till en organisation där alla känner att de kan påverka och är delaktiga i helheten.

- Det är viktigt att vi också i fortsättningen har en allmänpolitisk profil. Det är alldeles avgörande för att vi också i fortsättningen ska kunna nå ut över språkgränserna, säger Adlercreutz.

Anna-Maja Henriksson, Ida Schauman och Anders Adlercreutz under partiledardebatten i Vasa.
Bild: Yle/Anna Ruda

Vården, en viktig fråga i Svenskfinland

De viktigaste frågorna för SFP just nu är enligt Schauman tvåspråkigheten och ekonomin.

- Genom att vi skapar mer jobb får vi mer resurser till vård, utbildning och till all annan service vi har i samhället. Tvåspråkigheten är viktig nu i samband med vårdreformen, så att man får vård på sitt modersmål också i framtiden, säger Schauman.

Henriksson lyfter fram vården som en viktig fråga i hela Svenskfinland.

- Vi behöver få ha kvar fulljouren vid Vasa centralsjukhus, vi behöver få ha kvar BB i Borgå, vi behöver också Åbolands sjukhus. Alla våra regioner har sina särdrag och vi ska se till att vi är den intressebevakare som folk förväntar sig, men vi ska också se till att vi kan vara ett alternativ för såna som idag kanske röstar på ett annat parti, säger Henriksson.

Olika bakgrund

På frågan om vilka skillnader det finns mellan ordförandekandidaterna påpekar Adlercreutz deras olika bakgrunder. Själv sitter han sin första period i riksdagen och har en bakgrund som företagare.

- Anna-Maja har en imponerande karriär som politiker, Ida har arbetat länge inom partiet. Jag är ganska ny inom politiken, men det betyder att jag inte sitter fast i gamla gängor eller är bunden vid gamla sätt att arbeta och därför tycker jag att jag är lämplig för att inleda den förnyelse partiet behöver, säger Adlercreutz.

- Vi är tre bra kandidater. Jag tror att det blir bra oberoende, men det är klart att man inte ställer upp i ett val om man inte tror att man kan bli vald, säger Schauman.

Henriksson favorit

Inför partidagen som hålls den 11 och 12 juni i Åbo svarar 107 av delegaterna att de kommer att rösta på Anna-Maja Henriksson, det visar en undersökning som Ksf media har gjort. Ida Schauman stöds av 33 delegater och 25 delegater tänker rösta på Anders Adlercreutz. Siffror som inte förvånar varken Adlercreutz eller Schauman.

- Att Anna-Maja har ett starkt stöd är ett resultat av att hon har jobbat som minister. Jag tycker inte att det är något oväntat. Men mycket hinner hända på tre veckor, säger Schauman.

- Det är klart att det känns bra och jag känner att jag har ett starkt stöd på fältet. Men allt kan ännu hända och jag har två jättegoda medkandidater, säger Henriksson.