Kulturdebatt: Små förlag garanterar mångfald
De finlandssvenska mindre förlagen är nischade och ger ut bland annat lyrik, byhistoria, kristen litteratur eller populärhistoria som går åt bland äldre män. Ord som talkoanda och samarbete dyker upp under samtal med förläggare. Upplagor räknas ofta i hundratal.
En kartläggning av de mindre finlandssvenska förlagen ger vid handen en brokig skara förläggare varav ungefär hälften finns i Österbotten. I Södra Finland finns däremot de två större förlagen Schildts & Söderströms och Förlaget, som till skillnad från de mindre aktörerna inte vill ge ut siffror om upplagor. De flesta förlag behöver och många får understöd av fonder för att det ska gå runt ekonomiskt.
Siffrorna varierar överlag mycket, från år till år och beroende på författare. Listan över förlagen är inte heltäckande, och med finns också de två större förlagen. Utöver de förlag som ingår i statistiken nedan finns mindre förlag som Vilda som ger ut sina första romaner i höst, Lärum som ger ut specialpedagogiska läromedel, Slef-media som ger ut kristna böcker, Svenska Litteratursällskapet samt enmansförlagen SunLitt och Apsara. En lista över förlagen finns här.
Ellips, grundat 2010, finns i Vasa och har nischat sig på lyrik. Bland författarna finns 21 namn och förläggaren Ralf Andtbacka säger att de ger ut upp till fyra verk per år. 2016 är ett mellanår. Cirka 50-200 exemplar av böckerna brukar gå åt. Bästsäljaren är Susanne Ringells Tärnornas station – en drömbok som har sålts i 220 exemplar. Vi jobbar ideellt, skriver Andtbacka i ett e-postmeddelande.
Fontana Media i Helsingfors ger ut kristen litteratur, livsberättelser och barnböcker. Till bästsäljarna hör författaren Tommy Hellsten och livsberättelser av kända profiler. Förlaget ger ut ett tiotal böcker per år, och får in ett manus nästan varje vecka. Till läsarna hör församlingsmedlemmar i Borgå stift och andra finlandssvenskar.
Förlaget i Helsingfors lanserar sina första böcker i höst. Förläggaren Tapani Ritamäki säger att de siktar på att ge ut kring 30 titlar per år. Upplagan kan variera från några hundra till några tusen. Förlaget får in kring 200 manus per år.
Idun finns i Hangö och ger ut ungdomsromaner i översättning från finska till svenska. Förläggaren Berndt Zilliacus säger att försäljningen just nu står stilla och ingenting går åt. Han har ett par färdiga manus men vet inte om han kommer att kunna ge ut dem.
Labyrinth Books finns i Korsholm och har ett tjugotal namn på författarlistan. Läsaren är i snitt 50+ och förläggaren Allan Blom säger att de förlägger litteratur som refuserats av andra förlag. Böcker om byhistoria, "lite udda berättelser som har ett budskap", och litteratur om livets stora frågor. Han önskar understöd för att expandera verksamheten.
Litorale finns i Esbo och har haft utgivning sedan 1995. Största delen är böcker om segling och sjöfart, men också skön- och facklitteratur med lokal förankring. Medelupplagan är kring 700 exemplar.
Marginal grundades i fjol och finns i Vörå. I år ska de ge ut fyra böcker och siktar på lika stor utgivning framöver. Författarna bakom förlaget arbetar som ett kollektiv och tänker ge ut barn- och ungdomslitteratur, men också prosa och faktaböcker. Tanken är att uppmuntra barn till läsning och besöka daghem och skolor.
Minimal finns i Nykarleby och startades 2013 av författarna Eva-Stina Byggmästar och Gurli Lindén som ett alternativ till de större förlagen. Minimal ger ut en bok per år, i första hand poesi. Säljer man slut en upplaga på 200 exemplar kan man anse det en bra prestation, säger Byggmästar.
Olimex drivs av K-G Olin i Jakobstad. Han ger ut en bok vartannat år. Varannan bok får en ny upplaga. Hans läsare är i första hand "äldre män, som har allt". De får hans böcker i present och köper efter det gärna fler. Böckerna kan handla om emigration, spritsmuggling och mindre kända delar av Finlands historia.
Proclio är ett enmansförlag i Ekenäs som ger ut max en bok, om lokalhistoria, per år. Upplagan är vanligtvis över tusen exemplar, skriver förläggaren Sture Lindholm. Han har bland annat skrivit om det gamla jordbrukssamhället i Pojo.
Schildts & Söderströms, i Helsingfors ger ut 32-46 böcker per år. Förlaget har 195 namn på sin kontaktlista över författare och informatören Elisabeth Jansson säger att de kan få in till och med 250 manus per år. S&S ger inte ut siffror om upplagor.
Scriptum finns i Vasa sedan 1987 och kommer ut med upp till tio titlar om året. Enligt förläggaren behövs det faktalitteratur för att kunna ge ut skönlitterära verk och lyrik, eftersom de ofta trycks och säljs i färre exemplar. Förläggaren önskar gärna fler manus för sagoböcker. En bästsäljare är Mikael Reuters nya bok, som sålt kring 2 500 exemplar. Genomsnittsupplagan ligger kring 700 exemplar. Läsarna är i första hand kvinnor i 40-50-årsåldern.
Familjeföretaget Vibosa i Jakobstad ger ut 1-3 titlar per år: material om relationer och existentiella frågor utgående från en kristen livssyn.
Vingpennan kan du läsa om här.