Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestad förlorade i domstol - får inte bygga daghem

Från 2016
Daghemmet i Kristinestad
Bildtext Daghemmet i Kristinestad. Arkivbild.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Kristinestad får inte börja bygga Kristinestads daghem ännu. Marknadsdomstolen häver valet av entreprenör.

Kristinestad förlorade i marknadsdomstolen och beslutet att välja Esa Itälaakso som entreprenör för daghemsbygget hävs. Marknadsdomstolen gav sin dom på måndagen.

Det betyder att daghemsbygget inte kan påbörjas i vår.

Tillfälliga utrymmen i flera år

Kristinestads daghem har nu verkat i flera år i tillfälliga lokaler. Det var våren 2013 som barnen och personalen evakuerades från det gamla daghemmet, som var i så dåligt skick att det inte fick användas längre.

- Bygget kan komma igång tidigast till hösten, som ju är den sämsta möjliga tidpunkten att bygga. Men om vi inte ser till att vi kan börja så snart som möjligt står vi inför ett nytt dilemma inför läsåret 2017-2018 om vi inte har utrymmen för förskolan, säger tekniska direktören Joakim Ingves.

Överklagan sommaren 2015

Byggentreprenören Gun Exin från Östermark, som förlorade offertrundan, ansåg att Kristinestad borde ha valt Gun Exin framom Itälaakso, då de hade ett förmånligare anbud. Gun Exin överklagade till marknadsdomstolen sommaren 2015.

Marknadsdomstolen konstaterade att Esa Itälaaksos offert var helhetsmässigt den förmånligaste, men den kunde ändå inte godkännas på grund av att det fanns missvisande uppgifter i annonsen och bilagorna.

Där borde tydligare ha framgått att det var fråga om en entreprenad med helhetsansvar. Det kan korrigeras med en ny offertrunda.

- Det var en märkvärdig dom och jag anser inte att vi hade gjort de fel som domstolen pekade på. Det går tydligen att tolka på olika sätt. I offertförfrågan framgick tydligt att vi frågade efter det samhällsekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, säger Ingves.

Ny offertrunda

Joakim Ingves medger dock att de kunde ha gjort offertförfarandet mera åskådligt med en poängsättning av offerterna.

- Jag anser att vi borde köra vidare med en ny offertrunda och inte överklaga domen. Det är lika bra att börja om från början och göra spelreglerna tydliga med ett poängsystem för hur anbuden ska bedömas.

Staden Kristinestad måste ersätta rättegångskostnaderna för Gun Exin med 3750 euro.

Hur ska staden Kristinestad gå vidare?

Stadsdirektör Ritta El Nemr säger att stadsstyrelsen kommer att diskutera frågan på nästa möte på måndag.

- Vi måste avvakta och se om någon vill gå vidare och överklaga till högsta förvaltningsdomstolen. På måndag kan vi endast ta upp det som ett diskussionsärende och fundera på alternativen, säger Ritta El Nemr.

Diskussion om artikeln