Hoppa till huvudinnehåll

X3M

”Viktigast var det att få höra att det är okej att vara psykiskt sjuk”

Från 2016
Minerva Peijari
Bild: Claudia Rybin/Yle

Hur ska du som närstående bemöta din vän som mår dåligt? Minerva Peijari, som själv lidit av psykisk ohälsa, säger att vänner måste stöda den som är sjuk, men att de ska inte behöva bära allt ansvar.

- När jag mådde som sämst ville jag inte existera längre. Jag hade starka fysiska symptom, jag skakade, kunde inte sova och äta speciellt mycket och det jag åt spydde jag upp. Jag ville bara försvinna, säger Minerva Peijari.

Minerva var mitt uppe i sina studier i socialpsykologi när hon blev deprimerad. Det var för höga krav i kombination med obearbetade händelser i barndomen som slutligen fick henne att bryta samman. Hon berättade i ett tidigt skede för sin familj, sin partner och sina vänner att allt inte stod rätt till. Enligt henne var det naturligt att berätta för sina vänner om hur hon mådde.

- Vi hade erfarenhet av att gå igenom saker tillsammans. Vi hade redan den nivån i vår vänskap att man kunde berätta att det var kämpigt.

Lyssna och döm inte

Enligt X3M:s enkät pratar de flesta med sina vänner om de mår dåligt. Vad tycker då Minerva att är det viktigaste att som sjuk få höra från sina vänner?

- Det bästa mina vänner sade åt mig när jag mådde som sämst var att det är okej att vara sjuk och att de ska få ta den tid det tar. Vi hade ett gemensamt projekt på gång när jag bröt ihop. De sade att de fixar det och att jag inte ska känna skuld och vara orolig över projektet.

För Minerva var det också viktigt att vännerna fanns där för henne och ville träffa henne, men gav henne utrymme att göra det i sin egen takt när hon själv orkade.

Personligen tycker hon att vänner ska undvika att komma med egna, kanske välmenande råd, till den som är sjuk.

- Generaliseringar är alltid dåliga. Säg inte att du också mått dåligt och att då hjälpte detta och att personen borde testa på samma sak. Det bästa är att finnas där, vara öppen och försöka förstå.

Puff för sluta panta chatten
Bildtext Under vecka 23 kan vem som helst gå in på Yles #Sekasin-chatt och skriva av sig om sitt mående.
Bild: Sekasin

Dela på bördan

Minerva har också varit den som stöder en vän som lider av psykisk ohälsa. Om någon i ens omgivning mår dåligt kan det vara bra om flera kompisar alternerar mellan att stöda personen, säger Minerva.

- Man kan ta lite olika roller – en kan vara den som pushar på och får den sjuka att göra något. Den andra kan vara den som mer lyssnar och tröstar, för det medlidandet behöver man också. Du kan till exempel också fråga den som är sjuk om du får ventilera det ni diskuterar med en utomstående kompis.

Hur förstående ska en närstående vara mot en sjuk person? Hur länge måste man till exempel orka lyssna om personen bara pratar om hur dåligt den mår?

- Den som är anhörig måste kunna respektera den sjuka men också kunna säga att vi har pratat om det här väldigt länge nu, kan vi tala om något annat? Du har också rätt att glädja dig över ditt liv.

Socialt stöd är viktigt för en person som är psykiskt sjuk. Minerva påpekar ändå att psykisk ohälsa är individuell och olika sjukdomar kräver olika förhållningssätt från vänner och närstående.

- Om det handlar om andra psykiska störningar som tvångstankar eller hallucinationer kan vännerna kanske inte hjälpa lika mycket.

Minerva Peijari är aktiv i teatergruppen Hekate som för tillfället håller på att lägga upp teaterpjäs om hur man ska bemöta personer med psykisk ohälsa. Pjäsen har premiär i höst.

Hur mår du?

Mår du dåligt? Yles projekt #Sekasin lyfter fram psykisk ohälsa och erbjuder en gratis och anonym chatt-tjänst för alla unga som behöver prata med en professionell handledare. Chatten är öppen 23.5.2016-29.5.2016. Du kan också prata med professionella handledare i Sluta Panta-chatten måndagar, tisdagar och fredagar klockan 19.00-22.00 året runt.

Projektet omfattar en pinfärsk dramaserie om ämnet. Du hittar alla avsnitt på Arenan. Kolla in den tvåspråkiga taggen på sociala medier och skriv om dina egna tankar och erfarenheter.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln