Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ögonläkare varnar: Lösögonfransar skadar de egna fransarna

Från 2016
Uppdaterad 29.05.2016 16:29.
Lösögonfransar appliceras
Bildtext Bilden är från en skönhetssalong i Japan
Bild: KIYOSHI OTA/EPA

Att förlänga ögonfransarna eller använda lösögonfransar har på senare tid blivit mycket populärt. Ögonläkare varnar för allergiska reaktioner eller för att man tappar ögonfransar. Företagshälsovården varnar för kronisk astma hos kosmetologer.

Lösögonfransar fästs med hjälp av lim och i limmet finns över 70 olika beståndsdelar. Till exempel har man hittat formaldehyd och bly i mängder som överskrider rekommenderade värden.

Formaldehyd och bly kan finnas i mängder som överskrider rekommenderade värden.

― Tiina Leivo

- På marknaden finns också bra lim men problemet är att limen inte undersöks lika noggrant som hälsovårdsprodukter, säger överläkaren i ögonsjukdomar Tiina Leivo vid hälsovårdscentralen Terveystalo.

Ögonfransarna kanske slutar växa

Enligt Leivo känner man rätt bra till faran för allergiska reaktioner men det är mindre känt att de egna ögonfransarna kan ta skada. Det finns uppgifter som tyder på att de egna ögonfransarnas tillväxt kan störas efter långvarigt bruk av lösögonfransar.

Ett öga sminkas med mascara
Bild: JAN-PHILIPP STROBE/EPA

- Att ständigt behandla området vid ögonfransrötterna och det ständiga extra trycket mot de egna fransarna kan förorsaka permanent skada som leder till att de egna ögonfransarna inte längre växer, säger Leivo.

Infektioner

De allergiska symptomen kan vara häftiga och förorsaka svullnad kring ögonen. Ögonen tåras, blir röda och varas, vilket är ett tecken på infektion.

- Det handlar inte alltid bara om limmet, lösögonfransarna samlar också smuts och bakterier vilket kan leda till bakterie- eller svampinfektioner. I mycket sällsynta fall kan det bli bestående skador på hornhinnan om man till exempel använder kontaktlinser och inte snabbt söker vård för infektionen.

Kosmetologerna drabbas först

- De som jobbar i skönhetssalongerna blir mycket mera utsatta för de ämnen som används, säger Heidi Furu, ledande företagsläkare på läkarstationen Doctagon.

- Vi talar om helt andra mängder. De jobbar åtta timmar per dag, fem dagar i veckan. Dessutom står de böjda över kunderna och andas hela tiden in ångorna som kommer från limmet.

Furu säger ändå att hon i sitt jobb inte ser så mycket av drabbade anställda eftersom en stor del av kosmetologerna jobbar som yrkesutövare, och de har ingen företagshälsovård.

Kvinna hos kosmetologen
Bild: Mikael Crawford/Yle

- Vi ser bara toppen på isberget. Mörkertalet är stort, tror hon.

Furu berättar att limmet som används innehåller cyanoakrylater och vissa av dem metakrylater som är mycket allergiframkallande. Företagshälsovårdarna ser hudallergier men de här ämnena kan också förorsaka luftvägsallergier. Först får man rinnande snuva och om exponeringen fortsätter kan man till och med drabbas av astma.

Astman kan bli kronisk

Problemet är att den som en gång har blivit allergisk för de här ämnena kan bli kroniskt allergisk. Då tål man mindre och mindre av de här ämnena och väldigt små mängder kan framkalla symptom.

- Det är väldigt svårt att skydda sig eftersom akrylaterna går genom de flesta typer av skyddshandskar som används. Man borde ha engångshandskar av polyeten och nitrilgummihandskar ovanpå dem. Om det kommer någonting på handsken borde den genast bytas, säger Furu.

Om kosmetologen har en skyddsmask som täcker halva ansiktet kan kunderna bli rädda.

― Heidi Furu

- Effektiva andningsskydd är de som täcker halva ansiktet och det ser ju inte så bra ut på en kosmetolog. Det kan skrämma bort kunderna som blir rädda för att nu måste det vara fråga om verkligt farliga ämnen.

Furu tror inte att det är drabbade patienter som i första hand söker sig till läkarstationerna.

- Man tycker säkert att: Jaha jag fick symptom, ögonen kliar, då ska jag inte använda lösögonfransar mera. Så är det klart med det.

Skönhetssalongen: Bara några har haft problem

Leonard Kolatsk, projektchef på skönhetssalongen Kennedia har så gott som bara nöjda kunder.

- Av femhundra kunder som har fått ögonfransarna förlängda har bara några klagat på problem eller sagt att de egna fransarna har tunnats ut.

- Det sker hela tiden en omsättning i all hårväxt, ögonfransar, ögonbryn och hår. Sunda levnadsvanor påverkar, om man äter och dricker rätt, motionerar och vistas mycket utomhus, säger Kolatsk.

- Kosmetologer som använder lim måste se till att det finns en klar innehållsförteckning på förpackningen. Limmet ska helst vara importerat från Europa, inte till exempel från Asien eller länder där produkter klonas.

Rätt lim på rätt ställe

- Två saker är viktiga, det ska vara rätt lim och kosmetologen ska sätta limmet på rätt ställe. Det får inte komma för mycket lim på ögonlocket. Det är också viktigt att den som fäster ögonfransarna har rätt utbildning och tillräckligt lång erfarenhet, säger Kolatsk.

Kolatsk kan mycket väl rekommendera lösögonfransar, speciellt för personer som har korta, men kraftiga egna fransar.

- Men för alla människor gäller att man får man vackrare ögon, säger han.

Turkosa lösögonfransar
Bild: . FRANCK ROBICHON/EPA

Diskussion om artikeln