Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

900 teaterbitna barn och ungdomar samlas i Vasa

Från 2016
Mia Wiik med affischen för evenemanget Teatris 2016.
Bildtext Mia Wiik med affischen för evenemanget Teatris 2016.
Bild: Yle/Roger Källman

Obegränsade drömmar - det är temat för årets upplaga av det nationella kulturevenemanget Teatris 2016. Under veckoslutet samlas barn och ungdomar i Vasa för att spela teater och umgås.

- Hit kommer barn och ungdomar som har teater som hobby och som har blivit utvalda från 19 olika regionala evenemang, säger t.f. kulturchef Mia Wiik.

Evenemanget riktar sig till 10-25-åringar. Sammanlagt är det 900 deltagare, fördelade på 52 grupper, som deltar i Vasa.

Evenemanget, som egentligen heter Ung Kultur, har närmare trettioåriga anor, men i sin nuvarande form har det anordnats sedan år 2001. Fokus ligger turvis på dans ("Moves"), musik ("Sounds") och teater ("Teatris").

- År 2004 var det senast i Vasa och då var det dans som var temat, säger Mia.

Nyskrivet och klassiker

Temat för årets Teatris är "Gränslösa drömmar". Det innebär att en del regler och ramar har strukits.

- Det har resulterat i att det finns mycket nyskrivet och aktuellt. Ungdomar av idag funderar mycket på vad som händer i världen: invandring, fred, krig... tunga teman!

Det finns också många klassiker på repertoaren: Törnrosa i ny tappning är ett exempel. Bredden är stor, konstaterar Mia Wiik.

Föreställningarna i Teatris ges på Vasa stadsteaters Romeo- och Julia-scener, studioscenen och Vasallen på Wasa Teater, Kuulainstitutets sal och teater Casa. Alla föreställningar är gratis.

- Vi har också en del andra kringevenemang. Till exempel är det banduppträdanden på torget på lördag kväll, det ordnas workshops och cosplay fashion show...

På söndag klockan 14 ordnas ett avslutande evenemang i ishallen. Då visas "det bästa", små klipp ur helgens föreställningar.

- Ishallen är ju stor, så även om vi har 900 barn och ungdomar där så finns det nog plats för allmänheten att komma och titta på, säger Mia Wiik.

Program och övrig information finns på Vasa stads webbplats.

Diskussion om artikeln