Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Digert sommarprogram för barnen i Åbo

Från 2016
Ett ensamt barn
Bildtext Det ordnas mycket aktiviteter både inomhus och utomhus för barn i Åbo i sommar.
Bild: Yle/Pekka Kauranen

Är du ett skolbarn på sommarlov, men vet inte vad du ska göra under dagarna? Har du inte heller råd att delta i sommarläger eller andra avgiftsbelagda program som ordnas?

Efterfrågan på lättillgängliga sommaraktiviteter för en liten plånbok är stor i Åbo stad, berättar Mette Karlsson som arbetar vid Åbo stads fritidssektor.

- Sommarlovet är två och en halv månad långt och det går lätt åt stora summor pengar i en barnfamilj, säger Karlsson.

Därför har man satsat på att samla ihop stadens egna, olika föreningars och församlingarnas programutbud under sommaren till en broschyr som går under namnet Sommarskoj, som finns att få på stadens bibliotek och andra verksamhetspunkter. Dessutom hittar man evenemangen i stadens händelsekalender på nätet.

För att svara på den stora efterfrågan på dagliga aktiviteter för barn och ungdomar, har Åbo stad bland annat valt att hålla ungdomsgårdarna öppna och erbjuder aktiviteter för barn mellan 9 och 18 år.

- Vi har också försökt se till att det ordnas olika slags program på olika håll i staden, så att det ska vara lättillgängligt för alla, berättar Karlsson.

Flera museer ordnar också program för barn och ungdomar i form av guidade rundturer och verkstäder. Till exempel Kurala bybacke i Åbo har öppet varje dag med aktiviteter på både finska och svenska. För konstverkstäderna betalar man vanligtvis en liten materialavgift.

Dagsläger, verkstäder och lunchmöjlighet

Organisationer som ordnar dagsprogram eller läger under flera veckor i juni är t.ex. regionens martor, olika idrottsföreningar och scouterna där man får syssla med olika praktiska färdigheter eller idrottsaktiviteter. Priserna på dagslägren startar från 80 euro per vecka beroende på aktiviteter. Många avgifter innefattar förutom program under dagtid, både mat, mellanmål och försäkringar.

Också i juli och augusti fram till skolstarten ordnas både dags- och veckoläger med övernattning. Familjer som är klienter hos socialvården, kan i viss mån få eventuella aktivitetskostnader ersatta av socialbyrån.

Folkhälsan ordnar också sommarklubb i Åbo för barn i årskurs 1-4 under vardagar i juni och augusti.

Precis som förra sommaren erbjuds skolbarn också möjligheten att under dagstid äta ett varmt mål mat med sallad, bröd och måltidsdryck under sommarvardagarna för € 3,50 i Rosenkvarteret på Allégatan.

Diskussion om artikeln