Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Isac Elliot sätter Svenskfinland på kartan i USA

Från 2016
Uppdaterad 24.05.2016 16:36.
Isac Elliot
Bildtext Isac Elliot.
Bild: Catie Laffoon/Sony Music

Svenskfinlands egna Isac Elliot har gjort finsk musikhistoria i programmet Today show.

Isac Elliot har satt vår lilla talangfyllda ankdamm på kartan i USA. I går sen eftermiddag finsk tid uppträdde han som den första finländska artisten någonsin i en av USA:s populäraste tv-shower, morgonprogrammet Today show som når miljoner amerikaner.

Ikke uppträdde med sin splitternya singel What about me som släppts också i Finland natten till onsdag. Du kan se videon från Ikkes uppträdande på Today show här.

X3M:s eftermiddagsprogram Stiftelsen ringde upp en supertaggad och omtumlad Ikke backstage strax efter sändningen där han varvade ner efter vad som otvivelaktigt var ett av hans livs viktigaste uppträdanden.

Jag var så nervös och så rädd att något skulle gå fel. Jag kommer säkert att få fyrtio grader feber inom en halvtimme.

― Ikke

Hur gick det i Today show?

- Det gick helt jättebra! Där var så mycket branschmänniskor i studion. Det var helt galet. De tog också in fans i studion så jag såg mina amerikanska fans. Det var helt sjukt många tittare så det här öppnar massor av dörrar för mig. Elvis Duran, den största radioprogramvärden i USA, var här och frågade mig direkt om han kan intervjua mig. Jag är superglad, faktiskt.

- Jag var så nervös och så rädd att något skulle gå fel. Jag kommer säkert att få fyrtio grader feber inom en halvtimme.

Isac Elliot
Bildtext Heja Ikke!
Bild: Catie Laffoon/Sony Music

Trots att Ikke just gjort finsk musikhistoria är han fortfarande sitt vanliga ödmjuka jag.

Du är den enda finska artisten som fått uppträda i Today show. Hur känns det?

- Antagligen är jag inte den sista. Jag känner artister som ännu inte slagit igenom ens i Finland, så jag vet att det kommer att komma mera artister från Finland. Men jo, jag är den första och det känns ju så klart speciellt, men inte tycker jag att det är det häftigaste i det här, utan det häftigaste är det att jag fick chansen att göra det.

Var det här den stora hemliga grejen i USA du talade om i en tidigare intervju, eller har du ännu fler överraskningar på lut?

- Det är ännu större och fortfarande hemligt. Det här var faktiskt inte ens nära på det största. Det finns tre saker som kommer ännu.

- Jag är superglad eftersom jag har varit superstressad när saker inte har gått framåt, till exempel min skiva – det har gått två år sedan jag släppt en skiva. Nu är jag superglad att saker börjar hända igen och det börjar komma musik.

Ikke gjorde musikhistoria också på en personlig nivå med låten What about me som han uppträdde med på Today show.

- Den är jättespeciell. Det är en ganska lugn låt och min första långsamma singel. Det är den jag nu börjar pusha här i USA eftersom alla tycks tycka om den hemskt mycket. Det är den vi rockar med här.

Kunde de amerikanska fansen din nya låt redan?

- Jo, faktiskt. Låten kom ut på natten här i USA så de kunde refrängen.

Du kan höra Ikkes nya låt på Spotify:

Vilka planer har du nu?

- På onsdag flyger jag direkt till Norge för att uppträda, sedan kommer jag hem och så återvänder vi till USA och inleder min USA-turné. Det börjar med en ”mall tour”, alltså spelningar i köpcenter.

Och sist men absolut inte minst Ikkes hälsningar till fansen:

- Jag vill tacka alla mina fans och jag hoppas att alla lyssnare tycker om min nya singel. Utan mina fans skulle jag inte vara här. Det är helt och hållet fansen som har tagit mig hit.

- Jag vet inte om det här (Stiftelsen) är morgonshow eller kvällsshow, så god morgon eller god kväll på er alla, that’s it!, avslutar en glad och virrig Ikke.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln