Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Björn Månsson: Borgåbladet borde återuppstå

Från 2016
Borgåbladet
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE/Stefan Härus

Björn Månsson som länge jobbade som ledarskribent för Hufvudstadsbladet som hör till KSF Media anser att Borgåbladet borde återuppstå. KSF Medias ledning som äger både Hufvudstadsbladet och Östnyland kommenterar inte förslaget.

Björn Månsson menar att KSF Medias ledning borde erkänna att det var ett felsteg att skapa en tidning som bevakar hela Östnyland. Det gjorde man genom att slå ihop Östra Nyland och Borgåbladet.

- Nu har Nya Östis visat att Lovisabygden vill ha sin egen tidning och då undrar jag varför KSF Media inte kan dra slutsatsen att det skulle vara bättre att koncentrera sig på Borgåbygden, säger Månsson som har rötterna i Pernå.

Borgåbladet är ett anrikt namn som kunde ta till heders igen, tycker Månsson.

Samarbetsförhandlingar pågår

KSF Medias utgångspunkt i samarbetsförhandlingarna som pågår som bäst är att tidningen Östnyland ska bli en utpräglad lokaltidning och utkomma två dagar i veckan.

Björn Månsson tycker att det inte räcker till.

- Internationellt anser man att en tidning ska utkomma åtminstone tre dagar i veckan för att kallas dagstidning, säger Månsson.

Läsare och annonsörer föredrar enligt Månsson en tredagarstidning framom en tvådagarstidning. Han föreslår att tidningen skulle utkomma tisdag, torsdag och lördag.

Björn Månsson
Bildtext Björn Månsson talar för att Borgåbladet återuppstår
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ledningen har locket på

KSF Medias ansvariga utgivare Susanna Ilmoni kommenterar inte Björn Månssons förslag. Hon säger sig inte ens ha läst hans kolumn i Nya Östis.

Ilmoni vill inte heller gå in på om alternativet att återskapa Borgåblandet eller att begränsa tidningen Östnylands bevakningsområde finns med i de pågående samarbetsförhandlingarna.

Tidningen Östnylands chefredaktör Mikaela Röman avböjer också en intervju. Hon vill varken diskutera Björn Månssons förslag eller vilken stämningen på tidningen Östnylands redaktion är nu då samarbetsförhandlingarna pågår.

Avvaktande stämning på redaktionen

Fackklubbens ordförande Mikael Grönroos säger att arbetet fortsätter som vanligt på tidningen Östnylands redaktion och att de anställda är ett lika sammansvetsat team som tidigare.

- Stämningen är avvaktande, vi väntar och hör och ser vad samarbetsdelegationen kommer fram till, säger Grönroos.

Det är inte Mikael Grönroos utan Östnylands förtroendeman Max Nyberg som sitter med i samarbetsförhandlingarna. Grönroos vet ganska lite om vad som pågår där.

Grönroos säger att han tidigare också ha hört andra anse att Borgåbladet borde återuppstå - det inte är något nytt förslag.

- Det finns folk i bygden som tycker på det sättet, inte bara Månsson, säger Grönroos.

Mikael Grönroos.
Bildtext Fackklubbens ordförande Mikael Grönroos
Bild: Yle/Stefan Härus.

Inget utträde ur KSF Media planeras

Det har surrat rykten om att tidningen Östnyland planerar att lämna KSF Media. Detta är någonting som Grönroos dementerar.

- Vi ska försöka få vår röst hörd i samarbetsförhandlingarna och komma till en lösning där vi kan fortsätta att jobba med god lokaljournalistik, säger Grönroos.

Han vill att tidningen Östnyland ska utkomma lite fler dagar än två trots att det går att publicera nyheter på webben dygnet runt.

- Vi vet att de flesta av våra prenumeranter vill ha papperstidningen, säger Grönroos.

Samarbetsförhandlingarna inom KSF Media pågår fram till midsommaren. Ansvariga utgivaren Susanna Ilmoni räknar med att tidtabellen håller.

Efter att samarbetsförhandlingarna är avslutade och semestrarna är över kontaktar KSF Media de anställda.

Diskussion om artikeln