Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stubb inför eurogruppen: IMF kan inte vara med till vilket pris som helst

Från 2016
Uppdaterad 24.05.2016 23:52.
EU-kommissionär Pierre Moscovici, Finlands finansminister Alexander Stubb och Greklands finansminister  Euclid Tsakalotos.
Bildtext EU-kommissionär Pierre Moscovici, Finlands finansminister Alexander Stubb och Greklands finansminister Euclid Tsakalotos.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Euroländernas finansministrar är samlade i Bryssel för ännu ett möte om den grekiska skuldkrisen. Kvällens möte bjuder ändå på ny koreografi.

Den här gången är det inte långivarna och Grekland som står i olika hörnor i ringen utan i kvällens boxningsmatch möts euroländerna och Internationella valutafonden IMF.

Åsikterna går kraftigt isär mellan eurogruppen och IMF om hur den grekiska skuldbördan ska lättas.

IMF har hotat att dra sig ur det tredje stödpaketet till Grekland om parterna inte kan komma överens. Läget uppges vara inflammerat.

- IMF och euroländerna är ganska långt ifrån varandra vid det här skedet så det blir ett långt möte, konstaterade finansminister Alexander Stubb (Saml) inför mötet i Bryssel.

"IMF står för kunskap"

IMF vill ge Grekland en amorteringsfri period fram till 2040 för att landets ekonomi ska ha en chans att återhämta sig - medan euroländerna vill att skuldlättnaderna ska träda i kraft senare.

Euroländerna vill hålla kvar IMF som en långivare, dels för att fonden ger trovärdighet och dels för att IMF har den expertis som EU saknar.

- Finland liksom de andra euroländerna anser att det skulle gynna oss alla om IMF är med men det får inte kosta för mycket. Det blir ett långt möte, sade Stubb.

Finland kan inte gå med på IMF:s förslag om amorteringsfrihet till år 2040 eftersom det skulle öka Finlands helhetsansvar.

- I regeringsprogrammet står det att Finlands ansvar inte kan utökas. Om det skulle vara fallet är jag tvungen blåsa av matchen och söka nytt mandat från Finland.

Finland och Tyskland framstår som de euroländer som representerar den tuffaste linjen i fråga om skuldlättnader.

Grekland får grönt ljus

Samtidigt som frågan om skuldlättnader blir svår att lösa ser det ljust ut för Grekland.

Mycket talar för att euroländernas finansministrar kommer att fatta ett principbeslut om att Grekland får följande lånerat från det tredje stödpaketet - ett paket som parterna godkände i juli ifjol.

- Nog är Grekland mycket nära att få grönt ljus. Jag tror vi kan bevilja en rat på cirka 10 miljarder euro. Grekland har gjort sina hemläxor och har drivit igenom de strukturella reformer som långivarna har krävt, konstaterade Stubb.

Om Grekland beviljas en lånerat på 10 miljarder euro skulle landet hållas flytande åtminstone fram till hösten.

Diskussion om artikeln