Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bill Cosby riskerar långt fängelsestraff

Från 2016
Bill Cosby i maj 2015.
Bildtext Bill Cosby ställs inför rätta i juli.
Bild: EPA / Dominick Reuter

Massmedieuppbådet var enormt då den tidigare oerhört folkkäre Bill Cosby anlände till domstolen i Pennsylvania för en förberedande handling.

Under handlingen gick åklagarna igenom bevismaterialet mot Cosby och på basis av det beslöt domaren i fallet att det finns tillräckliga skäl för att ställa Cosby inför rätta.

Bill Cosby anklagas för att ha drogat och sexuellt ofredat Andrea Constand år 2004. Ifall han anses skyldig kan han dömas till ett fängelsestraff på upp till 30 år.

Cosbys jurist Brian McMonagle var inte nådig i sin kritik mot domarens beslut.

- Det fanns inga bevis för att ett brott skulle ha begåtts. Undersökningen har varit inkonsekvent från början till slut. Det här målet borde läggas ner omedelbart, sade McMonagle till den samlade presskåren utanför domstolen.

Beskyllningarna har haglat

Över 50 kvinnor har det senaste året beskyllt Cosby för våldtäkt och sexuella övergrepp. De flesta fallen är från 1960-talet och har därmed preskriberats.

Andrea Constands fall är det enda som resulterat i en brottsutredning mot Cosby. Den 78-årige Cosby har förnekat alla anklagelser och sagt att närkontakten med Constand skedde i samförstånd.

Cosbys påståenden har tagits emot med skepsis. Inte minst efter att nyhetsbyrån AP i söndags avslöjade att Cosby år 2005 och 2006 vittnat under ed att han drogat en 19-årig kvinna innan de hade sex.

Ståupp-föreställning var vändpunkten

Cosby slapp ursprungligen åtal då Constand anklagade honom för att ha ofredat henne för över tio år sedan. Åklagaren ansåg då att det inte fanns tillräckligt mycket bevismaterial även om ytterligare 13 kvinnor hade erbjudit sig att vittna om att Cosby antastat även dem.

Beskyllningarna fick den gången ingen större uppmärksamhet, men allt förändrades i oktober år 2014 då komikern Hannibal Buress skildrade Cosby som en våldtäktsman i samband med en ståupp-föreställning. Videoklippet fick en massiv spridning och sporrade många kvinnor som påstod sig ha blivit offer för Cosby att träda fram.

Cosbys karriär grusad

Raset har varit totalt för Cosby som i tiderna kallades för America’s Dad – USA:s pappa. Anklagelserna har förstört det rykte han byggde upp på 1980-talet då han gjorde succé som barnläkaren och familjefadern Cliff Huxtable i TV-serien The Cosby Show.

Hur än domen faller i målet mot Cosby så är hans karriär grusad. Amerikanska TV-kanaler har ställt in alla serier och shower som skulle ha haft honom som dragplåster.

Diskussion om artikeln