Eurogruppen och IMF nådde kompromiss – Grekland får nästa lånerat
Efter elva timmars förhandlingar som avslutades först vid tvåtiden i natt kunde eurogruppen och Internationella Valutafonden IMF komma överens om en kompromiss i Greklandsfrågan.
Förhandlingarnas största vinnare var Grekland som beviljas ett nytt nödlån på 10,3 miljarder euro. Summan kommer att betalas ut i olika rater under sommaren.
- Vi ansåg att Grekland har gjort det vi har krävt och efter smärre tekniska granskningar så kommer grekerna att få denna lånerat, sade finansminister Alexander Stubb (Saml) efter mötet i natt.
Nödlånet på 10,3 miljarder är en del av det tredje stödpaketet till Grekland som parterna enades om i juli fjol.
Eurogruppen gav den grekiska regeringen en eloge.
- Efter den allvarliga förtroendekris vi hade i fjol somras har nu förtroendet för Grekland återskapats. Jag vill tacka den grekiska finansministern för ett gediget arbete, konstaterade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem på presskonferensen vid halv tretiden i natt.
Inga konkreta löften om skuldlättnader
Däremot fick Grekland inga konkreta löften om när landet får skuldlättnader.
Innan mötet fanns det stora meningsskiljaktigheter mellan IMF och eurogruppen i fråga om hur Greklands skuldbörda ska lättas.
IMF ville ha betydande skuldlättnader som skulle träda i kraft men fick böja sig efter tuffa förhandlingar.
- Alla parter måste kompromissa men visst ska jag vara ärlig. Vi (IMF) backade och gick med på att skuldlättnaderna inte behöver träda i kraft omedelbart, sade IMF:s Europachef Poul Thomsen.
I stället beslöt man att se över tidtabellen för återbetalninen så att Grekland inte råkar ut för samma situation som förra sommaren då flera stora lånerater förföll samtidigt.
Dessutom kom parterna överens om att skuldlättnaderna för Grekland ska träda i kraft tidigast år 2018. Hurdana efterskänkningar av lånet det kunde vara frågan om ska långivarna återkomma till senare.
- Det finns ingen automatik - utan det här är en fråga vi återkommer till, sade finansminister Alexander Stubb (Saml).
"Viktigt att IMF är med"
Trötta men nöjda långivare försvarade nattens uppgörelse.
- Beslutet är ambitiöst och euroländerna har verkligen ansträngt sig på ett sätt jag inte ens kunde drömma om för några veckor sedan och tro mig, jag känner eurogruppen rätt bra vid det här laget, konstaterade Jeroen Dijsselbloem.
IMF kommer att föreslå för sin styrelse att fonden deltar i låneprogrammet. IMF:s styrelse ska ta ställning till förslaget i höst.
- IMF kommer att vara part i det tredje lånepaketet men det är upp till vår styrelse att före utgången av detta år att fatta det slutgiltiga beslutet. Vi tror på denna kompromiss, annars skulle vi inte föra det till vår styrelse, sade IMF:s Europachef Poul Thomsen
Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem konstaterade att det är oerhört viktigt att IMF är med i fortsättningen.
Stubb: Finland kan vara nöjd med uppgörelsen
Finlands finansminister Alexander Stubb (Saml) konstaterade efter mötet att Finland kan vara nöjd med uppgörelsen.
- Det finns inget i denna uppgörelse som säger att Finlands andel i programmet skulle öka och vi fick i slutskedet av förhandlingarna in en skrivning som överensstämmer med vår linje, sade en trött men nöjd Stubb.