Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu byggs nya Tallberga daghem i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 26.05.2016 12:38.
Yle Nyheter: Tallberga daghem får nybygge - Spela upp på Arenan

Daghemmet i Vårberga i Borgå är öppet samtidigt som det nya huset reses intill det gamla. Som bäst pågår dräneringsarbeten.

Tallberga daghem i Borgå är byggt i slutet av 1970-talet. Det låga envåningshuset lider av dålig inneluft och är i slutet av sin livstid. Borgå stad bygger ett nytt daghem på samma tomt och arbetet är organiserat så att det gamla huset kan användas fram till flytten till det nya dagiset.

tallberga skylt
Bildtext Det gamla huset är byggt i slutet av 1970-talet.
Bild: Yle/Robin Halttunen
dörröppning
Bildtext Tallbergabarnen har en stor kåta på gården.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sprängningar och dränering

Det nya huset blir i två våningar och får plats för hela 190 barn i åtta grupper. I praktiken inhyser dagiset cirka 150 barn eftersom de barn som är under tre år behöver fler vårdare.

Det nya huset placeras högre upp på tomten och kan därför byggas samtidigt som det gamla dagiset är öppet. Som bäst pågår dräneringsarbeten. På tisdag morgon är stämningen betydligt lugnare än på sistone.

- Nu jobbar här bara en grävmaskin, men under de gångna två veckorna har här pågått sprängningsarbeten, berättar daghemmets föreståndare Maria Johansson.

Under sprängningsarbetena har barnen av säkerhetsskäl vistats inomhus eller på en gård som ligger på andra sidan huset. När det är lugnare får barnen följa med bygget genom tittgluggar i planket.

- I början var barnen verkligen intresserade av vad som pågick, berättar Johansson. Men nu är de rätt vana, bygget har blivit en del av vardagen. Det blir säkert intressant igen när bygget kommer in i en ny fas.

läser saga
Bild: Yle/Robin Halttunen
gunga
Bild: Yle/Robin Halttunen

När bryts vattnet?

På tisdag morgon förberedde sig personalen för ett kommande vattenavbrott.

- Det är lite spännande för vi vet inte exakt när avbrottet kommer. Under dagsvilan gör det inte så mycket, men bryts vattnet efter lunch då det är dags för blöjbyte, toa och handtvätt är det mer utmanande.

Tallbergas personal förberedde sig för avbrottet genom att samla vatten i fat. Borgå stads vattentank stod på gården och föreståndare Maria Johansson var beredd att rycka ut och köpa våtservetter om det krisar till sig.

Tallberga daghem har lidit av dålig inneluft i flera år. I väntan på det nya huset garderar man sig genom att ändra lufttrycket i huset så orenheter inte kommer in. Man har också installerat luftrenare i alla rum och effektiverat städningen.

- För tillfället mår alla bra, säger Johansson.

Diskussion om artikeln