Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talvivaaras öde beseglas i dag?

Från 2016
Uppdaterad 25.05.2016 11:41.
Talvivaaras gruva
Bild: Talvivaara

Talvivaaragruvans öde avgörs kanske i dag då regeringen behandlar tilläggsfinansiering av det statsägda Terrafame, som äger gruvan.

Regeringens finanspolitiska ministerutskott ska på förmiddagen fatta beslut om en tilläggsbudget som kunde ge Terrafame respit så att gruvverksamheten kunde pågå ett tag till. Ett annat alternativ är att gruvan körs ner.

MTV: Gruvan körs ner

Enligt MTV:s nyheter i går kväll är det här alternativet mer sannolikt. Regeringen uppges enligt MTV vara redo att satsa 150 miljoner euro i tilläggsbudgeten för en nedkörning av gruvan.

De slutgiltiga kostnaderna för en nedläggning av gruvan är inte klara. Bedömningar i offentligheten har rört sig mellan 300 och 500 miljoner euro.

Enorma förluster

Gruvan, som är belägen i Sotkamo, har förorsakat staten enorma förluster. Världsmarknadspriset på nickel är exceptionellt lågt. Gruvan har haft stora problem med utsläpp av vatten och vattenrening.

Enligt MTV har förhandlingar med en privat finansiär avbrutits på grund av Vasa förvaltningsdomstols beslut - om att vatten från nickelgruvan i Sotkamo släpps ut i den närliggande sjön, ända till slutet av 2018.

Vid 13-tiden ger näringsminister Olli Rehn (C) ut information om regeringens beslut gällande Talvivaaras framtid.

Diskussion om artikeln