Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kasper Strömman synar lyxvillor

Från 2016
Uppdaterad 26.05.2016 15:46.

Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

Villa Saga, 2016
Bildtext Villa Saga utifrån
Bild: Kasper Strömman/Yle

Pekka Helin börjar med att visa oss runt i Villa Saga, ett sommarhus han ritat på 90-talet. Huset är i två plan och definitivt större än medelsnittet, men ändå svårt att upptäcka om man närmar sig från havet. Men detta har såklart varit praxis en längre tid i skärgårdsbyggandet. Ju osynligare desto bättre.

Villa Saga, 2016
Bildtext Villa Saga inifrån
Bild: Kasper Strömman/Yle

Inifrån huset har man dock en ypperlig vy ut mot fjärden. Villa Saga är dock inget skrytbygge. Materialen är i mångt och mycket samma som redan finns på ön, och eldstaden är murad av de stenar som blev över när man grävde källaren. Fint ställe och Pekka har all orsak att vara nöjd.

Gullranda, 2016
Bildtext En vacker fontän på Gullranda
Bild: Kasper Strömman/Yle

Programmet tar sig vidare till vad som antagligen kunde kallas det finska sommarboendets kronjuvel, Gullranda i Nådendal. Blev det husesyn? Nej, inte den här gången. Men trädgården i sig själv är såpass spektakulär att man lätt kan hänga där en dag.

Det kunde till exempel vara jobbigt att hålla 7 500 rosor i liv i sin egen trädgård, men här är allt möjligt. Dessutom har arterna fantastiskt bra namn, och många är till på köpet unika för Gullranda. Men det är klart, så förväntar man sig ju också att presidentens sommarresidens ska vara något utöver det vanliga. Det här är så nära Versailles man kan komma i vårt land. Absolut värt ett besök.

Villa Korsholmen, 2016
Bildtext Sommarhus på Strömsö
Bild: Kasper Strömman/Yle

Programmet avrundas den här gången på den privata ön Strömsö. Och nej, nu pratar vi inte samma Strömsö som TV-programmet, utan en private resort där arkitekt
Joanna Maury-Aholan har ritat åtskilliga villor. Bland annat Villa Korsholmen.

Amerikansk minihäst på utedäck, 2016
Bildtext Miniatyrhäst på verandan
Bild: Kasper Strömman/Yle

Villa Korsholmen har absolut mest premium-känsla av öns sommarhus. Går det att trolla fram en pool under terassen genom att trycka på en knapp? Visst. Har husets master bedroom ett separat badkar? Självklart. Och strosar amerikansa miniatyrhästar fritt omkring på tomten? Klart de gör.

Elbil, 2016
Bildtext Kolleger i elbil
Bild: Kasper Strömman/Yle

Regissör Anna-Karin och fotograf-Mikko ser dessutom nöjda ut tack vare den praktiska transporten med elbil, efter att ha åkt omkring i programmets ruttna Saab hela sommaren. Man vänjer sig så lätt vid livet på Strömsö.

Men fast sommargästerna här kan tänkas vara snäppet mera bemedlade så är ändå husen väldigt lågmälda i sin arkitektur. Vräkighet är tydligen inte snyggt här heller.

Med andra ord ett mycket intressant avsnitt, om inte det bästa hittills. Och då ska man inte glömma att hela två avsnitt till är på väg. När blev TV så här bra?

Stugor sänds söndagar 18.30 på Yle Fem, och kan därefter ses på Yle Arenan. TV när det är som allra bäst.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln