Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Petteri Väänänen: Det har blivit en del konstiga tågresor

Från 2016
Uppdaterad 15.08.2016 16:42.
Petteri Väänänen
Bildtext Petteri Väänänen.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Det finns tågresor och så finns det Petteri Väänänens tågresor. De sistnämnda bjuder på äventyr och dramatik både i hemlandet och utomlands. Vad sägs om att sitta mittemot en allt mer hotfull mördare eller bli utskälld och jagad av en arg, sexuellt frustrerad fransyska? Den tre dagar långa tågresan i en boskapsvagn är också en sann historia värd att få höra om.

Vegas sommarpratare Petteri Väänänen har en förmåga att råka ut för konstiga, besynnerliga och roliga tågresor. För en vanlig pendlare som åker tåg mellan hem och jobb ter sig Petteris äventyr nästan som Gullivers resor. Kanske inte så mycket satir och definitivt ingen svidande samhällskritik, men nog reflektioner över ett samhälle i förändring och intressanta möten med människor.

Kommunikationsrådgivare och journalisten Petteri Väänänen har åkt tåg sedan han var sju år gammal. Han är född och uppvuxen i Kouvola och minns väldigt bra ljudet och lukterna från de små koleldade rangerloken. Han reste flera gånger mellan hemstaden Kouvola och Raumo där morföräldrarna bodde. En resa var väldigt speciell. Det var när han skulle föra sin häst på sommarbete till morfar. Den billigaste lösningen för tonårspojken Petteri var att ta tåget och hyra en hel boskapsvagn. Hästen fick ena halvan av vagnen, Petteri och hans kompis Mattiden andra.

-Vi möblerade med höbalar så att vi hade varsin säng och en soffa med bord. I ena hörnet fanns en svart kamin så det blev rätt hemtrevligt.

Resan tog tre dygn och under den tiden hann hästen Dragon äta upp det mesta av möblemanget och Petteri och Matti hann både hoppa av och på tåget under flera långa uppehåll. De unga pojkarna fick uppleva en danskväll i Riihimäki och bada i järnvägsarbetarnas bastu i Tammerfors. Tåget stannade ofta och farten var låg. Det var en vacker och varm försommar och bilderna som Petteri Väänänen målar upp för oss i sitt sommarprat påminner oss om en svartvit gammal Suomi-film.

Pekka väntar med kniven

Resan från Lahtis till Helsingfors en valborgsmässoafton bjöd på mera dramatik, spända nerver och i slutändan en trasig och smutsig poplinrock. Det var när Petteri Väänänen råkade sitta mittemot en storväxt man som till en början var mycket tyst. Efterhand, efter att innehållet i en flaska Koskenkorva minskade, blev mannen mer talträngd och blicken hårdare. ”Hur kan jag som är from som ett lamm bli så jävla jobbig när jag blir full?” undrade mannen, som redan då hade berättat att han hade besökt sin morsa som han inte hade sett på många år eftersom han hade suttit inne i fängelse. ”För mord”, kunde hans kompis intyga. I Helsingfors väntade Pekka som inte drog sig för att använda kniv på både kvinnor och män.

Hur denna historia riktigt slutar, vill vi inte avslöja här, men kompisarna i Helsingfors undrade nog en aning varför Petteris nyinköpta ytterrock var både trasig och smutsig.

Den furiösa fransyskan

Underhållande är också historien om fransyskan som hade hoppats på lite mer än bara dela sovkupé i julinattens hetta och hur unge Petteri fick ta till schappen med en arg och svärande kvinna hack i häl genom gatorna i Paris.

Mera frostig, men lika rolig är tågresan till Kolari där det var -43 grader och en lokal jordbrukare fick med traktorns hjälp dra ut alla bilar ur det fullastade biltåget.

För att inte tala om släktskrönan om savolaxaren Uuno, 14-årig växelgosse och vanligtvis lugn och sävlig, men vad han sade till den unga snorkiga mannen som hängde ut med huvudet ur ”Lentävä kalakukko” det vill säga det legendariska snabbtåget mellan Helsingfors och Kuopio är en historia för sig.

På tal om "Lentävä kalakukko", som vi också förknippar med sången med samma namn och skådespelaren Esa Pakarinen, Petteris val av sånger i sommarpratet är alla kopplade till tåg eller tågresor.

Du behöver inte köpa tågbiljett för att höra fortsättningen på de här berättelserna. Allt detta och ännu fler historier kan du lyssna på när Vegas sommarpratare Petteri Väänänen underhåller i Radio Vega den 12 juli kl 10.03 och 18.03. Programmet finns också på Yle Arenan och går att ladda ner som musikfri podcast när som helst.

Listan med Vegas sommarpratare 2016

Petteri Väänänen 2016

27:47

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln