Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En bilälskares autobiografi - Neil Young och alla hans bilar

Från 2016
Neil Young
Bildtext Neil Young älskar bilar!
Bild: EPA/Steve Pope

Jag har aldrig ägt en bil, en Mini eller Datsun i likhet med mina jämnåriga kompisar. Jag saknar till och med körkort. Men när jag läser den kanadensiske sångaren Neil Youngs bok "Bilar och sånt" (2015) förstår jag bättre varför somliga män slösar sin kärlek på motorfordon.

Bilar och sånt kan läsas som en förtäckt självbiografi, men i ännu högre grad är detta en kärleksförklaring till alla de bilar som Neil Young under årens lopp förälskat sig i. Passionen över en sällsynt Pontiac eller Cadillac är snabbt uppflammande, men ofta svalnar de eldiga känslorna fort och sångaren ger sig ut på jakt efter en ny bil som kan överglänsa den förra.

Buick Roadmaster Flexible, likbil, 1948 (Illustration: Neil Young)
Bildtext Neil Youngs berömda likbil Mort (Illustration: Neil Young)
Bild: Neil Young

Det märkliga med Neil Youngs relation till bilar, är den förströdda inställning som han gång på gång uppvisar. När ett nytt objekt spanats in avtar den förra förälskelsen fort. Istället uppvaktar Neil Young följande bilförsäljare med välfylld plånbok och en pojkaktig iver. Inte ens bilens förmodat sämre skick får varningslamporna att tändas, för detta är bilen han vill ha, bilen som ska göra honom lycklig.

Neil Young har skrivit en bok om alla sina bilar
Bildtext I Bilar och sånt minns Neil Young alla sina bilar.
Bild: Norstedts Förlag

Förnuft och känsla

Det sägs att ett bilinköp sällan styrs av rationella faktorer, men i Neil Youngs fall verkar det som om alla förnuftiga frågor lagts på undantag när objektet spanats in. Han vill han just den där bilen. Punkt. Slut. Det finns inga krafter i världen som förmår rubba hans övertygelse om att bilen i fråga måste ingå i hans samling. Skick, bränsleförbrukning – ja, till och med utseende verkar vara ovidkommande, när Neil Young hittat dagens drömfordon.

Glömda drömmar

Vi det här laget har Neil Young köpt och ägt massvis med bilar. På hemgården i Kalifornien finns sorligt många påminnelser om bilar som ratats och glömts eller tilldelats någon undanskymd plats i ett garage. Det är sällan samlarlusten som driver Neil Young. Det finns heller ingen systematik i samlandet. Han jagar inte rariteter och sällsynta modeller för att imponera på andra. Bilhandlandet tycks dikteras av helt andra och ytterst själviska motiv.

Willys Jeepster, 1951 (Illustration: Neil Young)
Bildtext Willy Jeepster, 1959 (Illustration: Neil Young)
Bild: Neil Young

En nyckfull kärlek

Neil Youngs kärlek till bilar är både oberäknelig och en smula gåtfull, men i bakgrunden verkar ändå lura minnen ur barn- och ungdomen som i den införskaffade bilens skepnad konkretiseras till något påtagligt och viktigt. En bil kan som vilken annan pryl påminna oss om vårt förflutna och med sin självklara närvaro skänka oss tröst. Därför är Neil Youngs bilar inte bilar, utan påminnelser om en annan tid.

De ståtliga 50-tals modellerna vittnar om en svunnen tid, om pappas bilar och om frihetskänslan som infann sig när familjen åkte på semester i en Mercury Turnpike Cruiser från år 1957. Men barndomens bilpark påminner också om ett lugnare tempo, samtidigt som bilarnas yppiga former och rymdinspirerade detaljer paradoxalt nog, ger en försmak av framtiden.

Mot framtiden

Framtiden med energikriser och skärpta gränser för koldioxidutsläpp tog alla bilälskare på sängen, men Neil Young vägrar ge ifrån sig sina gamla bilar och alla minnen och framtidsdrömmar som de varslar om. För honom blir bilen blir en känslomässig förlängning av det förflutna och en påminnelse om att något åtminstone är beständigt i en värld som förändras i en allt snabbare takt.

Jag började bli känd som killen som gillar gamla bilar.

― Neil Young

Neil Young nöjer sig ändå inte med nostalgi. Han botar inte ännu en åldersnoja med en begagnad bil. Nej, samtidigt som Young står med ena benet i den idylliserade 50-tals tryggheten, sträcker sig redan det andra benet mot framtiden med allt vad det innebär av miljöengagemang och entreprenörskap.

Lincoln Continental, 1959 (Illustration: Neil Young)
Bildtext LincVolt: En Lincoln Continental (1959) med elmotor.
Bild: Neil Young

Att omvandla gamla bensinslukande amerikanare till ekobilar, kan tyckas vara både dumt och kostsamt, men med projektet LincVolt har Neil Young visat att bilen/den amerikanska drömmen kan drivas med en tystare och miljövänligare elmotor.

Någon kommersiell succé lär LincVolt knappast bli, men Neil Young har i varje fall bevisat att det går att leva i det förflutna och samtidigt blicka mot framtiden, en prestation som få av oss lyckas med.

Diskussion om artikeln