Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikael Forssell inför derbyt: ”Fotbollskulturen i Finland växer”

Från 2016
Uppdaterad 25.05.2016 17:33.
Mikael Forssell i HJK 2016.
Bildtext Mikael Forssell ser fram emot torsdagens match mot HIFK.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

HJK och HIFK drabbar samman i fotbollsligan på torsdag. Säsongens första Helsingforsderby blir den första för Mikael Forssell i HJK-tröja – i fjol njöt han på läktaren.

- Jag var på plats på det första derbyt i fjol och det var internationell stämning, säger HJK-anfallaren när Yle Sporten besöker lagets träningar.

- Det är utsålt igen. Jag hoppas att matchen blir positiv och intressant och att alla spelare vågar visa till publiken att det var värt att komma och titta.

Helsingforsderbyt blir det första också för HJK-backen Ville Jalasto som flyttade till klubben i vintras efter sex säsonger i Norge.

- Jag väntar med iver på matchen. Jag såg ett par av derbyna i fjol på video och stämningen var otrolig, säger Jalasto.

Internationell stämning

Mikael Forssell har upplevt flera fina matcher under sina år i England och Tyskland. Enligt honom är stämningen i matcherna mellan HJK och HIFK jämförbara med det han upplevt i Premier League och Bundesligan.

- Den är helt uppe på en internationell nivå. Man ser att människor lever sig in och man hoppas att det skulle vara likadant varje vecka. Hoppas fotbollskulturen i Finland växer genom sådana här matcher så att läktarna skulle vara fulla varje vecka, önskar 35-åringen.

Forssell växte upp i Helsingfors men han har ingen speciell relation till HIFK.

- När jag var yngre spelade jag alltid fotboll och det var min grej. Många av mina vänner höll på HIFK och Jokerit via ishockeyn. Det är fantastiskt att det finns sådan här kultur i Finland i fotbollen. Sådana här händelser utvecklar den finländska fotbollskulturen, det är fint att se.

HJK och HIFK spelade tre gånger oavgjort under ligasäsongen 2015.
Bildtext HJK och HIFK spelade tre gånger oavgjort under ligasäsongen 2015.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Ville Jalasto väntar sig att stämingen på torsdag är bättre än vad han någonsin upplevde i den norska ligan med Aalesund och Stabæk.

- Enligt mig är stämningen i Helsingforsderbyt bättre än i matcherna i Norge. Jag tror att det inte finns en liknande motsättning mellan två klubbar i Norge, åtminstone inte i någon av de matcherna där jag spelade, konstaterar den tidigare FC Honka-backen.

Inte oavgjort igen?

I fjol möttes HJK och HIFK tre gånger i ligan och samtliga matcher slutade 1-1. HJK är klar förhandsfavorit den här gången. Laget toppar tabellen medan HIFK ligger på nionde plats.

- Det är hög tid att vinna nu. De fyra senaste matcherna har slutat oavgjort då resultatet var detsamma också i Ligacupen, påpekar Jalasto.

Ville Jalasto gör sin första säsong i HJK.
Bildtext Ville Jalasto gör sin första säsong i HJK.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

HJK har vunnit sju av sina tio ligamatcher i år. Poängförlusterna har kommit på bortaplan. Klubi har vunnit säsongens samtliga hemmamatcher.

- Resultaten har varit bra. I bortamatcherna måste vi förbättra på anfallsspelet men på hemmaplan har vi varit på hugget. Vi utgår från att vi dominerar händelserna på planen på torsdag, slår Jalasto fast.

Diskussion om artikeln