Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Med inspelningsstudion i husvagnen

Från 2016
Uppdaterad 25.05.2016 16:38.
Dennis "Dejo" Andersson framför sin husvagnsstudio.
Bildtext Dennis "Dejo" Andersson framför sin husvagnsstudio.
Bild: Yle/Roger Källman

Den svenske låtskrivaren och producenten Dennis "Dejo" Andersson fick en galen idé: att bygga en musikstudio i en husvagn. Idén blev verklighet och nu är Dennis ute på inspelningsturné.

- Det här är nog den första husvagnen någonsin som ser ut så här. Världens galnaste projekt, men otroligt roligt, säger Dennis om sitt projekt.

Det hela började med att Dennis vill göra något annat, något nytt. Han ville få omväxling från att sitta i de samma vanliga inspelningsstudiorna, som ser rätt så likadana ut världen över.

- Det här är ju mitt hem också under de kommande månaderna, så det måste funka att åtminstone steka lite mat också. Men fokus är på inspelning, så här under bänkarna finns monitorer, gitarrer och keyboard.

"Från badet rakt in i en sångsinspelning"

Dennis säger att många tar för givet att det alltid ska finnas inspiration och kreativitet, som sen blir till musik. men det gör inte det, utan man måste aktivt jobba för att bli inspirerad.

- Det är precis det som är meningen med den här husvagnen: att kunna göra saker på konstiga platser! Att kunna gå från badet rakt in i en sångsinspelning, det är ju fantastiskt!

I tisdags var det premiär för husvagnsstudion. Dennis, Victor Sågfors och Teemu Lillrank jobbade på en J-poplåt i Fäboda i Jakobstad.

- På en regnig strand stod vi och frös, men det var värt det, säger Dennis.

Inför första sessionen var det förstås nervöst: hur skulle det gå? Skulle solcellerna fungera, skulle strömmen räcka?

- Allt funkade över förväntan och nu jag "astaggad" att köra vidare, säger Dennis. Vi körde väl i tio timmar i går, på full volym!

På tisdagen satt det tre personer stora gänget inne i vagnen och arbetade, men tanken är också att det ska gå att rigga upp mikrofoner utanför och banda... om vädret tillåter.

- I går var det sidledesregn och finsk västanvind. Det passar inte för J-pop, då ska det vara solsken och östliga vindar!

På turné fram till i december

Från Jakobstad åkte Dennis Andersson till Vasa, där han på onsdagen arbetade med Victor och Janne Hyöty. Därefter bär det av hem till Sverige.

- Jag kommer att köra en hel del sessions i Sverige nu i juni och juli. I augusti åker sen vagnen ner i Europa.

I Tyskland ska Dennis tillbringa nästan en hel månad, därefter går resan vidare söderut. Enligt planen ska den mobila studion vara på resa ända till december.

- Jag är mest rädd för att jag aldrig kommer att flytta tillbaks till ett vanligt hus, för det känns ju så fantastiskt kul!

Dennis "Dejo" Anderssons husvagnsstudio

11:56
Dennis "Dejo" Andersson i sin husvagnsstudio.
Bild: Yle/Roger Källman

Diskussion om artikeln