Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor Jäntti bekymrar sig för den akademiska yttrandefriheten

Från 2016
Professor Markus Jäntti utanför Economicum
Bildtext Professor Markus Jäntti utanför Economicum i Helsingfors
Bild: Helsingfors universitet/Linda Tammisto

Professor Markus Jäntti bekymrar sig för den akademiska friheten i Finland. I dag pratade han om fattigdom och regeringens nedskärningar på en installationsföreläsning vid Helsingfors universitet. I bakgrunden spökar nedskärningar också på universitetet.

Professor Markus Jäntti är känd som oppositionell och drastisk i sina uttalanden. Hans specialisering på barnfattigdom och familjebakgrundens betydelse bidrar till en vänsterstämpel.

Jäntti har tidigare tjänstgjort vid bland annat Åbo Akademi, Stockholms universitet och i University of Michigan. Nu har han en professur som delas mellan Helsingfors universitet och Statens ekonomiska forskningscentral (VATT).

Chockerande sparprogram

- Det har kommit som en stor chock för mig att regeringen har infört så stora sparkrav på Helsingfors universitet, säger Markus Jäntti. Dessutom har HU förverkligat sparkraven genom ett dramatiskt uppsägningsprogram, där 25-30 procent av den administrativa personalen har fått gå.

Resultatet är enligt Jäntti att universitetets administration är i fullständigt kaos för närvarande.

Slut på uppsägningsskyddet

Markus Jäntti flyttade hösten 2015 från Stockholm till en tjänst som professor i offentlig ekonomi vid Helsingfors universitet. Han är inte beredd att svara på frågan om han ångrar flytten.

Men Helsingfors universitets sparande syns överallt. Också i hans ytterst spartanskt inrättade arbetsrum på Arkadiagatan i Helsingfors där kampen mot mögel är igång i källarvåningen.

Och så är det personalminskningarna.

- Något vi inte tidigare har skådat är att också akademisk personal, framförallt professorer, har fått sparken. Man kan förstås anse att när det sparas ska alla personalkategorier vara potentiella föremål för sparprogrammen, medger Markus Jäntti. Men det är skäl att komma ihåg att i anglosaxiska länder finns ett ovanligt starkt uppsägningsskydd inom det akademiska.

Tvingas slicka makthavarna?

Tanken har varit att det är viktigt att säkerställa att de akademiska anställda kan sitta trygga i alla situationer. De ska kunna säga allt och vara sanningssökande. Om inte det ordet är förlegat, funderar Markus Jäntti.

Annars kan det gå så, att man sitter som till exempel professor i offentlig ekonomi och använder all sin tid till att slicka de makthavande och berömmer dem för deras kloka beslut. I stället för att säga det man ser som sanning.
Det finns en risk för att det annars kommer samtal från något ministerium om att professorskåren borde vara lite mer samarbetsvillig och positivt tänkande i kärva tider, och inte alltid ha något negativt att säga.

Lätt att avskeda personal i Finland

- Nu säger jag inte att det har gått så här. Men vi har inga garantier för att det inte blir så, säger Markus Jäntti. Han påminner om att finländsk arbetslagstiftning gör det väldigt lätt att avskeda personal, med hänvisning till produktionsrelaterade skäl. Blir man olagligt uppsagd döms arbetsgivaren på sin höjd till två års löneersättning. De flesta av ersättningarna är på 3-6 månader. Ingen döms att få sitt ämbete tillbaka, om avskedandet sker på falska grunder. Där är problemet, enligt Markus Jäntti.

- Det kan leda till ett system som gör att man tänker två gånger innan man börjar kritisera dem som sitter på makt och pengar. Jag är väldigt bekymrad för den faktiska akademiska friheten i Finland framöver, säger professor Markus Jäntti.

Diskussion om artikeln