Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lånerusning på svenska banker – amorteringskrav från och med juni

Från 2016
Uppdaterad 26.05.2016 05:05.
Svenska kronor
Bild: Sveriges Riksbank

Bankkunder i Sverige skyndar sig nu till bankerna för att hinna ta ett lån innan amorteringskravet börjar gälla den 1 juni. Låneruschen uppges vara unik.

Trycket har varit stort på både nya lån och tilläggslån under hela våren. Det är främst tilläggslån som ökar, visar en rundringning som Dagens Nyheter har gjort till alla fyra storbanker samt SBAB och Skandiabanken.

- Tilläggslån kan tas för en planerad renovering eller utbyggnad av bostäder. Många ser renovering som ett alternativ till att investera i sin fastighet och därmed höja värdet av bostaden i stället för att lägga pengar på annat, bedömer Karin Hellgren, informationschef på SBAB.

Hellgren ser inte någon risk med överbelåning, och tror att många låntagare är medvetna om vilket utrymme de har att röra sig med.

Också på Nordea har man sett en kraftig ökning av smålån på cirka 100 000 kronor sedan Finansinspektionen beslutade om amorteringsreglerna. Ökningen rör sig kring 30-40 procent jämfört med samma period förra året.

De nya reglerna innebär att alla som lånar till mer än halva bostadens värde måste betala av på lånet.

Nya lån för lägenheter och småhus ska amorteras med 2 procent per år ned till 70 procent av bostadens värde och med 1 procent per åt till 50 procent.

Amorteringskravet träder i kraft den 1 juni och från den dagen måste alla som tar nya lån amortera.

Diskussion om artikeln