Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien inför panikknappar i alla bussar mot våldtäkter

Från 2016
Det stora antalet brutala våldtäkter har utlöst en protestvåg i Indien och tvingat politiker att agera. Här uttrycker kvinnoaktivister i Kalkutta sitt stöd för våldäktsoffer
Bildtext Det stora antalet brutala våldtäkter har utlöst en protestvåg i Indien och tvingat politiker att agera. Här uttrycker kvinnoaktivister i Kalkutta sitt stöd för våldäktsoffer
Bild: EPA/PIYAL ADHIKARY

Indien inför panikknappar i alla bussar som ett led i kampen mot våldtäkter. Alla bussar ska förses med panikknapp, kamera och GPS.

Det indiska transportministeriet säger att man nästa månad kommer att utfärda direktiv om att alla offentliga bussar ska utrustas med obligatoriska panikknappar.

Det skall också finnas GPS och videokameror i bussar, som utlöses om man trycker på knappen.

Det slår också ett larm till polisen som kan följa med händelserna i bussen via video.

- Vi har beslutat att införa obligatoriska panikknappar efter den olyckliga händelsen för att försäkra oss om kvinnornas säkerhet, säger transportminister Nitin Gadkarin.

Ministern hänvisade till det uppmärksammade fallet i december år 2012 i New Delhi, då en ung kvinna kidnappades och våldtogs i en buss av en grupp män då hon var på väg hem med sin pojkvän från bio.

Panikknapp även i mobiltelefoner

Den brutala våldtäkten och andra liknande fall därefter har lett till omfattande protester och krav på åtgärder och strängare lagstiftning, men våldtäkter förekommer fortarande allmänt över hela Indien.

Rajasthan i västra Indien är den första delstaten som redan har ett tjugotal bussar med panikknappar och kameror. Busstillverkare ska hädanefter se till att alla bussar utrustas på samma sätt.

Regeringen beslöt i april att alla mobiltelefoner som säljs i Indien ska ha en panikknapp från och med årsskiftet.

Om man trycker på knappen kopplas man direkt till den närmaste nödcentralen.

Diskussion om artikeln