Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Kyss eller knuten näve till det politiska systemet i Ryssland?

Från 2016
Uppdaterad 27.05.2016 09:21.
Putins kyss
Bildtext Marsha Drokova träffar Vladimir Putin.
Bild: Lise Birk Pedersen

19-åriga Maria (Masha / Masja) Drokova är språkrör för den politiska ungdomsorganisationen Nasji som arbetar för att stödja det nuvarande politiska systemet i Ryssland.

Många i väst anser att Vladimir Putins styre är odemokratiskt men många i Ryssland ser honom som en stark ledare och en fadersgestalt för landet. En helt ny generation har slutits samman genom Nasji och tillsammans vill de rensa ut Rysslands fiender.

Masja lockades av organisationens energiska verksamhet när hon var 15 år och har belönats med många förmåner för sin lojalitet. En gång fick hon kyssa Putin på kinden och sedan dess är hon lojal "Kremls Napoleon".

Allt börjar sakta ändra när hon träffar några kritiska journalister, bland dem den kända bloggaren Oleg Kashin, som tycker Nasji har likheter med Hitlerjugend. Han anklagar till och med organisationen för att utföra terrordåd mot oliktänkare.

Till en början försvarar Masja häftigt Nasji men också hon börjar se vad organisationen går för; oppositionen utsätts för trakasserier och smutskastning.

När Oleg blir nedslagen och nästan dör så måste hon besluta sig för om hon är för eller emot Nasji. Hennes kyss förbyts så småningom mot en knuten näve.

Orginaltitel: Putin’s Kiss, 2011
Regi: Lise Birk Pedersen
Repris från 2011
30 dagar på Arenan.