Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Jobba med motoriken i naturen

Från 2016
Eva-Lotta Backman-Winquist
Bild: FSI

Inom Finlands Svensk Idrott har man denna vår arbetat med ett lite annorlunda och nytt projekt i form av naturparcour. Vad det riktigt handlar om skriver Eva-Lotta Backman-Winquist om i veckans Förbundspennan

Kroppen är ett fantastiskt redskap som rätt använd ger möjlighet till självförverkligande. En funktionell kropp är en tillgång, inte bara för dig själv utan också för dem som du bryr dig om. Ute i naturen ökar även de hälsofrämjande aspekterna och sinnesupplevelserna blir starkare med naturens dofter och skogens ljud.

Inom Finlands Svensk Idrott har vi denna vår arbetat med naturparcour, där vi har inspirerat ledare att jobba med barnen i naturen. Vi har använt naturen som en gymnastiksal, och tagit tillvara de utmaningar man kan hitta där.

Forskning har visat att utomhusträning ger ett mervärde genom man blir piggare, sover bättre och får mera energi efter ett pass utomhus.

Att hoppa över stock och sten eller göra en volt i skogsgläntan utvecklar grovmotoriken. Grunderna i naturparcour är inte konstigare än att hoppa från en sten eller stubbe. Naturparcour går lätt att förverkliga var som helst i naturen. Det gäller att se möjligheterna där de finns och bygga broar mellan urbana aktiviteter och friluftsliv.

Parcour handlar om att förflytta sig från punkt A till punkt B på ett så snabbt, smidigt och effektivt sätt som möjligt. Grundfilosofin inom parcour är att se varje hinder som en möjlighet till utveckling. Naturparcour är precis som namnet antyder - parcour i naturen.

FSI:s kurser, riktade till lärare och pedagoger, tipsar vilka rörelser som utvecklar vilka sinnen. Kursmaterialet i form av en handbok samt videomaterial är klart att nå sin målgrupp innan sommarlovet. En första titt på vår Naturparcour kan man ta här:

Ambitionen inom naturparcour är att barn och ungdomar ska kunna anpassa sin egen styrka och motorik till olika utmaningar i naturen. Vi vill att träning för barn ska vara kul!

Funktionell träning är träning där man involverar många olika muskelgrupper. Funktionell träning handlar om att förbättra rörlighet, balans, styrka och koordination.

Kroppen är ett fantastiskt redskap som rätt använd ger möjlighet till självförverkligande. En funktionell kropp är en tillgång, inte bara för dig själv utan också för dem som du bryr dig om. Det bästa med utomhusträning är att man kan göra det var som helst.

Mångsidigheten är en självklarhet. Parker, backar, ängar, gräsfält, stenar, rötter, stubbar och träd.

Barn är spänstiga av naturen, i naturen finns det oändligt med möjligheter att hitta platser där man kan träna spänst. Spänst är en kombination av styrka och funktionalitet. Då man använder flera muskler när man rör sig växer både styrka och spänst. Allt hänger ihop!

Det ska vara enkelt och okomplicerat i naturen. Många barn har roligare utomhus. De skrattar mera och är mera motiverade utomhus.

Andra hälsofrämjandet effekter är solljuset som ger D-vitamin. Frisk luft gör att barnen håller sig friskare då sjukdomar inte sprids lika lätt.

Ta dig tid att vara kreativ! Låt barnen själva hitta på övningar i naturen. En del barn är motoriskt väldigt skickliga, medan andra behöver lite hjälp på vägen.

Öppna dina sinnen och se fördelarna med vardagens alla utmaningar!

Eva-Lotta Backman-Winquist
Ombudsman och entusiastisk långfärdsskridskoåkare
Finlands Svenska Idrott