Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Väyrynen vill utmana SFP

Från 2016
Paavo Väyrynen.
Bildtext Paavo Väyrynen är i farten igen. Nu utmanar han Svenska folkpartiet.
Bild: UN Photo/Mark Garten

Veteranpolitikern Paavo Väyrynen har samlat in 5 000 anhängarkort för sitt Medborgarparti, vilket är vad som behövs för att införa ett parti i partiregistret. Väyrynen tänker ändå samla in ännu fler namn för att vara på säkra sidan.

Enligt den senaste planen ska Medborgarpartiet bli starkt tvåspråkigt. Väyrynen ser nämligen en möjlighet i att utmana Svenska folkpartiet, då SFP ser ut att vara på väg mot en mer positiv Nato-politik.

- De SFP:are som inte godkänner den här linjen måste ha ett alternativ. Medborgarpartiet kan vara det alternativet, säger Väyrynen till Yle Nyheter.

En hur stor potential finns här för röster och anhängare?

- Det är svårt att säga, men det finns traditioner inom partiet. Jag tror att det finns många inom SFP som inte tycker om i fall partiet går in för att stöda ett Nato-medlemskap.

Ännu inget på svenska på webben

Tillsvidare finns Medborgarpartiets webbsajt bara på finska. Det blir med andra ord intressant att se vad tvåspråkigheten i praktiken kommer att betyda.

Väyrynen vill ännu inte ta ställning till när anhängarkorten kärras till justitieministeriet, men det finns saker som ännu måste göras.

Enligt reglerna måste ett parti ha stadgar och ett politiskt program. Vad exakt som gäller är ännu oklart.

- Vi behöver fler kort och så måste vi förhandla om reglerna med justitieministeriet, säger Väyrynen.

Medborgarpartiet vill bland annat ordna en folkomröstning om Finlands medlemskap i euroområdet.