Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det gäller att vara säker på sin stil

Från 2016
Konstnären Pia Holm i sin trädgård i Dragsfjärd
Bildtext Pia Holm i sin trädgård
Bild: Yle/Maud Stolpe

Pia Holm i Dragsfjärd kan kallas mångsysslare inom den visuella konsten. Hon är utbildad kläddesigner från Konstindustriella högskolan, men speciellt mycket kläder har det inte blivit under åren.

Pia Holm jobbar i ett brett spectrum. Allt från inredning av officiella utrymmen och illustration till textilkonst finns på hennes skala.

Det att hon valde kläddesign som studieinriktning beror på att hon tycker om allt som är vackert och då speciellt tyger och färger.

Pia Holms design
Bildtext Pia Holm design
Bild: Pia Holm

Branschen kan vara svår

Pia Holm säger att den här branschen nog kan vara svår att slå sig fram i, men om man är ihärdig och jobbar på och är säker på sin stil går det nog.

Det gäller också att klara av att lösa alla uppgifter man ställs inför på bästa sätt, plus att man måste vara öppen för olika projekt inom olika områden och olika uppdragsgivare.

Själv tycker hon att djungeltelegrafen nog har fungerat bra och ofta har det ena uppdraget gett det andra.

Efter studierna bodde och jobbade Pia Holm i Helsingfors och trivdes bra där.

Pia Holm
Bild: privat

2007 flyttade familjen till Dragsfjärd. Varken hon eller hennes man hade någon anknytning hit och att det blev just Dragsfjärd då de ville flytta ut på landet var mest en slump.

Det som i alla fall drog var det kuperade landskapet, närheten till vattnet och naturen bakom husknuten.

Den här flytten har betytt en hel del distansjobb, men på senare tid har Pia Holm också försökt hitta jobb på närmare håll.

Sådana jobb har hon hittat till exempel med konst på barnavdelningen i Villa Lande, i Dalsbruks bibliotek, daghemmet Silva i Kimito och biblioteket i Pargas.

De flesta av de här jobben har gjorts i samarbete med andra konstnärer, barn och beställarna.

Pia Holm design
Bildtext Pia Holm design
Bild: Pia Holm

Det gäller att pussla

Då Pia Holm planerar offentliga utrymmen är ledstjärnan att folk ska kunna trivas där och kanske lägga märke till något speciellt.

Om det är ett speciellt tema, typ bärbuskar, som ska se ut som om det var på 20-talet så gäller det att gå tillbaka historiskt och fundera på hur det konstnärliga uttrycket såg ut då.

Sedan ska det hela se inbjudande och vardagligt ut plus att det ska sälja. Med andra ord är det många olika faktorer som ska pusslas in i helheten.

Om hon sedan jobbar med illustration kan ämnet vara vad som helst och det är aldrig tråkigt. Då gäller det att bena ut texten så att bilden och texten i slutändan stöder varandra.

På frågan hur snabbt bilderna föds i hennes huvud svarar Pia Holm att det kan vara väldigt olika.

Ibland kommer bilden direkt och ibland är man ute och flyger, men hon säger att hon nu har jobbat så länge så hon har den säkerheten att hon vet att bilden nog kommer småningom.

När knutarna uppstår gäller det att sitta och skissa sig fram till problemet löser sig och bilden är klar. Åtminstone fungerar det här systemet bra för Pia Holm.

Pia Holm i sin nya ateljé
Bildtext Pia Holm i sin nya ateljé
Bild: Yle/Maud Stolpe

Nybyggd ateljé och nya projekt

Hemma på gården i Dragsfjärd har Pia Holm nu sin nya ateljé som inrymmer allt hon behöver för sitt arbete och som har ändamålsenligt stora fönster.

Viktiga detaljer här är ett tillräckligt stort bord, datorn, utrymme för material och en kamin som hon värmer varje morgon då det behövs.

Det hon nu har på gång ett nytt projekt som kan utmynna i olika slags textilier och papperstryck.

Hon börjar med att skissa, sedan färgar hon olika papper och klipper ut olika mönster till kollage som hon limmar fast på pappret. Efter det ska det hela skannas in på datorn.

En del av färgarbetet kan hon göra på dator efter att ha målat former med bara en färg.

Pia Holms design
Bild: Pia Holm

Mycket av sin inspiration får Pia Holm från den egna trädgården med alla dess stora odlingar, mycket i hennes konst handlar om växter.

Här finns många perenner som hon själv driver upp plus en stor nyttoträdgård med det mesta som hör till en sådan.

Också den kräver en hel del arbete men samtidigt kan det vara skönt att fixa till någonting där då Pia Holm behöver en paus i arbetet.

pia Holms nya ateljé
Bildtext Pia Holms nya ateljé
Bild: Pia Holm

Mer om Pia Holm hittas på www.happydesign.fi

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln