Arroz caldoso - ris i buljong på kräfta
Arroz caldoso är en typisk spansk rätt som påminner om en våt risotto. Den serveras ofta med skaldjur. Filip Langhoff lagar sin nordiska version med kräftor.
Arroz caldoso - ris i buljong på kräfta
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 45 min, varav förberedelser 15 min
Ingredienser
- 5 deciliter (dl) arborioris
- 1.5 liter (l) kräftbuljong
- 2 deciliter (dl) vitt vin
- 1 st lök
- 2 matsked (msk) tomatpuré
- 12 st kräftor
- dill
- citron
Instruktioner
Koka buljong av gårdagens kräftskal med samma recept som för soppa på kräftor.
Finhacka löken och karamellisera i olja. När den börjar bli gyllene, tillsätt litet socker.
Tillsätt tomatpurén och riset.
När riset börjar bli glansigt, tillsätt varm buljong fem deciliter åt gången.
Låt buljongen koka in mellan varven de två första gångerna, den sista gör riset fylligt och rinnande.
Smaka av med salt, citron och peppar.
Koka kräftorna i saltat vatten med litet dill cirka två minuter.
Dekorera med kokta kräftor och nyhackad dill och citron.