Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Professor: Det självständiga Anvia går mot sitt slut

Från 2016
Uppdaterad 30.05.2016 11:50.
Anvias aktier i pappersformat
Bild: Yle

Elisa tros få en avgörande roll på Anvias bolagsstämma på tisdag. Elisas aktieinnehav är nu 38,1 procent. Så småningom är det slut på det självständiga Anvia, uppskattar professor.

Till Yle Pohjanmaa säger Aktiespararnas Centralförbunds vd Antti Lahtinen att Elisas ägarandel är väldigt betydande.

Lahtinen uppskattar att alla övriga aktieägare inte dyker upp på bolagsstämman. Han tror inte heller att insamlingen av fullmakter lyckas rubba Elisas ställning.

Slutet för Anvia hägrar

Professor Timo Rothovius på Vasa universitet är ordförande på Aktiespararnas Centralförbund. Han är av samma åsikt som Antti Lahtinen.

- Långt ifrån hundra procent av aktieägarna kommer att dyka upp på bolagsstämman. Så jag tror att Elisa får enkel majoritet. Det betyder att Elisa kan välja in de personer som de vill ha i bolagets ledning, säger Rothovius.

Betyder det här att det självständiga Anvias saga är all?

- Inte är den slut riktigt än. Men åt det hållet går vi och så småningom kommer det troligen att vara ett faktum, säger Rothovius.

Elisas ägarandel ökar

Seinäjoki stad sålde sina 474 aktier i Anvia till Elisa. De hann dock inte överföras till Elisa före den 19 maj. För att få delta i bolagsstämman måste man ha ägt aktierna vid den tidpunkten.

När de sinom tid registreras som Elisas aktier ökar Elisas ägarandel till 38,6 procent.

Elisas krav förkastades av domstol

Inför bolagsstämman den 31 maj hade Elisa krävt att bolagen Dignus, Puhelinvoimas och Lännen viestintäs aktier skulle ogiltigförklaras.

De tre bolagen hade tidigare ägts av Anvia, men överförts till bolaget S4F som en del av ett aktiebyte med Anvia.

Men idag, torsdag, kom domen från Egentliga Finlands tingsrätt: Bolagen får använda sin rösträtt på bolagsstämman.

S4F Holding är den näst största ägaren i Anvia med 11,5 procent. Samtidigt som S4F Holdning äger aktier i Anvia, äger också Anvia aktier i S4F Holding.

Yle Pohjanmaas artikel hittar du här.

Diskussion om artikeln