Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Donner om regeringen: "Ettåringen har lärt sig krypa men inte mycket mer"

Från 2016
Uppdaterad 26.05.2016 21:24.
Författaren Jörn Donner ger sin syn på regeringens första år - Spela upp på Arenan

Det är ett år sen regeringen Sipilä tillträdde. Författaren Jörn Donner recenserar regeringens insats hittills. Visst finns där kritik, men samtidigt tycker han att den inte är sämre än andra finländska regeringar.

- Ettåringar brukar knappast kunna gå, den här ettåringen har lärt sig krypa men inte mycket mer, säger Jörn Donner när han ska bedöma regerings samlade insatser hittills.

Beröm först. Vad gott har regeringen fått till stånd?

-Den har fått det till stånd att Sannfinländarnas stöd har minskat radikalt, till hälften och det är underbart, anser Donner.

En medeldålig regering

Valet 2015 möblerade om i politiken. För första gången kom Sannfinländarna med i regeringssamarbetet. Och särskilt om man jämför med den föregående mandatperioden så hamnade flera av de partier som ingick i den ursprungliga sexpacken i opposition. De har inte missat en chans att kritisera regeringen. Jörn Donner tror dock inte att den här regeringen är sämre än andra finländska regeringar:

-Nej det är en medeldålig regering. Men vi har för det mesta medeldåliga regeringar. Vi har medeldåliga politiker och dessutom ekonomiska problem, så det är ingenting konstigt med det. Och att byta ut den här regeringen mot en annan skulle inte göra saken bättre.

Det här var inte bra

På frågan om vad som är regeringens största misslyckande svarar Jörn Donner så här:

-Den har egentligen inte ställt till med så mycket. Den har gjort mer eller mindre allvarliga försök att skapa en reform i arbetslivet, men det har den nu nästan totalt misslyckats med. Det är väl nästan det värsta, att hålla på att skryta med att man håller på att reformera hela lönesystemet och arbetstiderna och misslyckas med det, anser Donner.

Att i det rådande ekonomiska läget försöka förbättra Finlands konkurrenskraft hade varit något som vilken regering som än vunnit valet ha fått ta i tu med.

Tre år till nästa val

Vad väntar sig Donner då av de kommande åren?

-Nu kan det hända att de tar sitt förnuft till fånga och att de klarar sig bättre. Men ekonomin är ju den viktiga saken och den håller ju inte på att förbättras på nåt allvarligt sätt, om det inte sker en hel del reformer, tycker Jörn Donner.

Och att ta sitt förnuft till fånga vad innebär det?

-Jag tycker de har egendomliga så kallade privatiseringsprojekt som förefaller mig ganska meningslösa, till exempel. Varför landsvägarna ska privatiseras förstår jag inte alls. Det som samhället ska sköta ska samhället sköta oberoende om det är i bolagsform eller inte, menar Jörn Donner.

Tror du det blir lugnare tre år?

-Nej det tror jag inte alls. Vi är ju en liten svans som försöker vifta på en hund. Vi är beroende av den europeiska ekonomin och av världsekonomin. Jag ska inte profetera någonting, för jag kan inte förutspå vad som kommer att hända i världen.

I Obs debatt torsdagen 26.5 utvärderar Centralhandelskammarens vice vd Leena Linnainmaa, riksdagsledamoten Peter Östman (KD), ordföranden för De grönas ungdoms- och studentförbund Saara Ilvessalo och Helsingforspolitikern Dan Koivulaakso (VF) regeringen Sipiläs första år vid makten. Obs debatt kl. 19:55 i Yle Fem med repris på fredag kl. 17:20.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln