Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

PETA: Djur lider för att du ska hållas varm

Från 2016
Plockade gäss.
Bildtext Plockade gäss.
Bild: peta.org.uk

Den internationella djurskyddsorganisationen PETA slår larm om produktionen av dun i Kina. 80 procent av det dun som framställs i världen kommer från gåsfarmer i Kina, men metoderna är grymma, säger PETA.

Enligt en video som organisationen publicerar på Youtube rivs fjärdrarna från gässen på ett hårdhänt och synbart plågsamt sätt. Gässen kan utsättas för denna behandling flera gånger under sitt liv till dess de slaktas.

Gåsfarmarna där videorna har filmats hör samtliga till de farmer där dun ska produceras på ett "etiskt sätt". De leverantörer som beställer från de här farmerna har förbundit sig till certifikatet RDS, som betyder Responsible Down Standards.

RDS-certifikatet förbjuder att fjärdrar rivs från levande fåglar - men trots detta tycks det enligt PETA ske.

Organisationen vars devis är att "djur inte finns till för att vi ska ha kläder" vädjar till företagen att sluta sälja dunkläder och -produkter och övergå till högklassiska, syntetiska material, som skonar djuren.

- Det är omöjligt att vara säker på att just din dunrock eller dundyna inte innehåller dun från ett djur som plågats, säger Ingrid Newkirk, PETA:s verksamhetsledare.

Diskussion om artikeln