Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Toni Söderholm väljer World Cup-laget: ”Har man råd att lämna Laine utanför?”

Från 2016
Uppdaterad 26.05.2016 22:36.
Patrik Laine och Aleksander Barkov, ishockey-VM 2016.
Bildtext Patrik Laine gör Aleksander Barkov och gänget sällskap i World Cup, om Toni Söderholm får bestämma.
Bild: All Over Press

Spelare som Kari Lehtonen, Jyrki Jokipakka och Erik Haula blir utanför när Toni Söderholm fyller de sju öppna positionerna i lejonens World Cup-trupp.

På fredag förmiddag kungörs den färska förbundskaptenen Lauri Marjamäkis färdiga lejontrupp till höstens hockeygodbit. 16 spelare är klara – sju platser står öppna.

Yle Sporten bad den tidigare landslagsbacken och expertkommentatorn Toni Söderholm, som satte punkt för sin spelarkarriär med ett ligaguld i Tyskland, att fylla luckorna.

Vid varje position nämns de redan uttagna spelarna, och därefter en del av de potentiella namnen på Marjamäkis lista.

toni söderholm
Bildtext Toni Söderholm tar ut sin lejontrupp.
Bild: Yle/Janne Lindberg

Målvakter

Valda: Tuukka Rask, Pekka Rinne.
Potentiella: Joonas Korpisalo, Mikko Koskinen, Kari Lehtonen, Antti Niemi, Joni Ortio, Antti Raanta, Karri Rämö, Juuse Saros.
Söderholms val: Juuse Saros.

”Jag tar Saros. Man litar såklart på ett de två första (Rinne och Rask) hålls friska och spelar bra, och då passar det väl med en lite yngre förmåga. Fastän man kanske inte ska fundera så mycket på framtiden i en sån här turnering, så känns Saros som ett tryggare val i en tredjemålvaktsroll än till exempel Koskinen. Inte för att Koskinen är någon ”trouble maker” men ur motivationssynvinkel tror jag Saros funkar bättre som trea. Och om man vill tänka på framtiden får Saros mycket ut av att vara med om en turnering som håller yttersta världsklass.”

Juuse Saros spikade igen sin bur också mot Slovakien.
Bildtext Juuse Saros får axla rollen som tredjemålvakt.
Bild: /All Over Press

Backar

Valda: Esa Lindell, Olli Määttä, Rasmus Ristolainen, Sami Vatanen.
Potentiella: Juuso Hietanen, Topi Jaakola, Jyrki Jokipakka, Lasse Kukkonen, Sami Lepistö, Petteri Lindbohm, Atte Ohtamaa, Ville Pokka, Anssi Salmela.
Söderholms val: Juuso Hietanen, Topi Jaakola, Sami Lepistö.

”Jag väljer Lepistö, Hietanen och Jaakola framom kanske i första hand Jokipakka. Vi har redan två rightskyttar (Ristolainen och Vatanen) och vill ha in en tredje så man får tre par som kan dela ut enkla back-back-passningar, vilket är ett plus i en liten rink. Det är viktigt att kunna spela blad mot blad, att snabbt kunna hantera pucken när det finns mindre tid. Och där har vi Hietanen och Pokka att välja mellan, vilket är en tuff match i mina papper. Jag väljer Hietanen trots att Marjamäki känner Pokka bra från tiden i Kärpät.”

”Sedan gjorde Jaakola ett väldigt, väldigt fint VM. Han är en kille som kan anpassa sig till en eventuell roll som sjunde back. Det är ett svårt val mellan honom och Jokipakka, som ändå spelade närmare 60 grundseriematcher i NHL förra säsongen och kanske känner motståndarna bättre. Men jag tycker man behöver Jaakolas rutin, inte bara på isen, utan också i omklädningsrummet. Jaakola har fina ledaregenskaper och spelar lugnt mot vilket motstånd som helst. Jag gillar honom mycket. Det är för mig ett klarare val än Hietanen/Pokka.”

Topi Jaakola, VM 2016.
Bildtext Topi Jaakola är lite av Toni Söderholms personliga favorit.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Anfallare

Valda: Aleksander Barkov, Joonas Donskoi, Valtteri Filppula, Mikael Granlund, Jussi Jokinen, Mikko Koivu, Leo Komarov, Lauri Korpikoski, Jori Lehterä, Teuvo Teräväinen.
Potentiella: Sebastian Aho, Joel Armia, Markus Granlund, Erik Haula, Kasperi Kapanen, Joonas Kemppainen, Jarno Koskiranta, Patrik Laine, Iiro Pakarinen, Antti Pihlström, Jesse Puljujärvi, Teemu Pulkkinen, Mika Pyörälä, Mikko Rantanen, Miikka Salomäki.
Söderholms val: Sebastian Aho, Patrik Laine, Miikka Salomäki.

”Usch, vad svårt! Vi börjar med Laine. Har man råd att lämna bort hans offensiva kvaliteter och målskyttshot i powerplay? Nä, det har man ju inte. Nu kommer man i och för sig in i liten låda, och det blir ännu svårare att få utrymme. Man såg lite mot slutet av VM att hans utrymme blev mindre och mindre när han blev bättre och bättre scoutad. Spelet blir mycket snabbare i liten rink med de bästa spelarna, vilket äter av hans farlighet. Detta alltså i nuläget, det skulle vara en helt annat situation om han hade ett år bakom sig i Nordamerika ... men hur som helst tar jag in Laine för att potentialen är så enorm.”

”Sen gillar jag Salomäki. Han har den fysiska biten, han har spelat boxplay hela året i Nashville och han är orädd. Om vi kanske saknar lite tuffhet på backsidan får vi istället in det här. Med tuffhet menar jag inte menar att man behöver köra över någon, utan att jobb nummer ett är att separera motståndarna från pucken. Salomäki är en spelare man som back håller extra koll på, man vet när han hoppar in på isen, att varifrån dyker han nu upp. Jag gillar närvaron han hämtar. Han är lite enformigare i sitt spel än Haula, men vinner på den fysiska biten.”

”Därefter står valet mellan Haula och Aho, och där beror det på vilken spelstil du vill ha. Om vi tänker på vem som effektivare skaffar puck åt laget i forechecken, så gör Haula det genom skridskoåkning och tacklingar, medan Aho använder klubban och spelsinnet. Och hur vill man att fjärdekedjan ser ut? Om det är en rent defensiv kedja som finns för att skapa oro och dela ut tacklingar, faller valet på Haula. Men om man vill se en mer spelande kedja, är det Aho, som dessutom var riktigt, riktigt briljant i VM. Det är ett fruktansvärt svårt val, båda ska ju egentligen vara med. Jag plockar in Salomäkis kilon och Ahos spelsinne, men så fort någon får ens minsta snuva är Haula direkt med i truppen.”

Sebastian Aho.
Bildtext Sebastian Aho får den sista platsen i Söderholms trupp.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Toni Söderholms trupp:

(Söderholms val med kursivt)

Målvakter:
Tuukka Rask
Pekka Rinne
Juuse Saros

Backar:
Esa Lindell
Olli Määttä
Rasmus Ristolainen
Sami Vatanen
Juuso Hietanen
Topi Jaakola
Sami Lepistö

Anfallare:
Aleksander Barkov
Joonas Donskoi
Valtteri Filppula
Mikael Granlund
Jussi Jokinen
Mikko Koivu
Leo Komarov
Lauri Korpikoski
Jori Lehterä
Teuvo Teräväinen
Sebastian Aho
Patrik Laine
Miikka Salomäki

Diskussion om artikeln