Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Svåra tider leder till färre självmord

Från 2016
Uppdaterad 27.05.2016 08:46.
Ensam man vid klippor vid solnedång
Bild: Yle/Arja Lento

Att Finland är landet som ständigt toppar självmordsstatistiken är en sanning vi dragits med så länge att vi knappt ens funderar på saken. Men nu är det dags att tänka om! I Finland har nämligen antalet självmord minskat drastiskt!

Sedan den stora toppen i självmordsstatistiken i början av 1990-talet har antalet självmord halverats.

Kristian Wahlbeck, psykiater och utvecklingsdirektör för Föreningen för mental hälsa i Finland, säger att det här kan bero på många saker.

Kristian Wahlbäck
Bild: Eva Frantz

- En faktor tror jag är att vi numera har en större öppenhet då det gäller psykisk ohälsa. Det är lättare att få hjälp och stöd. Därtill har alkoholkonsumtionen i Finland minskat. Ungefär hälften av de som tar sitt liv i Finland är berusade, så här finns säkert ett samband.

Teknologiboomen skapade utanförskap

Då man blickar tillbaka i statistiken ser man en topp i antalet självmord kring år 1990, då cirka 1600 finländare tog sina liv. Vad var det som hände?

- Just då upplevde Finland en ekonomisk boom. Nokia hade stor framgång och sysselsättningsgraden var hög. Sådana lägen påverkar dem som befinner sig utanför framgången och inte kan känna sig delaktiga. När det några år senare blev recession sjönk självmordssiffrorna.

Så när det går bra för Finland ökar antalet självmord och när tiderna är svåra minskar antalet. Borde det inte vara tvärtom?

- I länder med sämre socialskydd är det så, dvs när arbetslösheten växer ökar också antalet självmord. Men i de nordiska länderna är det tvärtom. När ekonomin går neråt har människorna kanske mera tid för sin familj och sitt sociala nätverk medan de ändå får en hygglig utkomst från det sociala.

Slutet av maj är den period på året då det begås mera självmord än vanligt i Finland. Också det beror på kontrasten som uppstår mellan ens eget illamående och omgivningen.

- När de flesta mår bra och naturen står i full blom känns det ännu tyngre att vara den som är utanför och inte passar in.

Arbetslösa unga män största riskgruppen

I nuläget begås runt 800 självmord årligen i Finland. Fortfarande toppar vi den nordiska statistiken.

- Jämfört med de andra nordiska länderna har vi ett stycke att gå, påpekar Wahlbeck, men ser på man på hela Europa är det numera länder som Litauen och Ryssland som toppar listan.

En mångfald av problem kan leda till att en person väljer att avsluta sitt liv. Kristian Wahlbeck nämner psykisk ohälsa, alkoholism och fysisk sjukdom som några exempel. Också fattigdom, utanförskap och arbetslöshet kännetecknar det finländska självmordet.

- Unga personer som inte har en arbetsplats löper en sjutton gånger högre risk att begå självmord än personer med jobb. Skillnaden mellan socioekonomiska grupper är stor.

Antalet minskar, polariseringen ökar

Även om det givetvis är positivt att antalet självmord har minskat råder Kristian Wahlbeck oss att ta en närmare titt på statistiken innan vi jublar.

- Självmorden har minskat bland dem som har det väl ställt. Men om vi istället ser på dem som har de lägsta inkomsterna har inte antalet minskat alls. Det vi ser är alltså en tilltagande polarisering, en klyfta som blir allt större. Det finns ännu mycket att göra.

Så minskar vi på självmorden, enligt psykiater Kristian Wahlbeck

  • Rikta åtgärderna. Åtgärderna måste främst riktas till unga män som inte riktigt har hittat in i arbetslivet och samhället. Det är fortsättningsvis de som begår de flesta självmorden.
  • Inför en ansvarsfull alkoholpolitik. All forskning och kunskap pekar på att en ökad tillgång till alkohol i längden kommer att leda till flera självmord.
  • Minska tabut kring självmord och psykisk ohälsa. Sänk tröskeln för att tala om svåra saker också privat med kompisarna.
  • Minska tillgången till självmordsverktyg. Många unga finländska män begår impulsiva självmord med vapen som råkat finnas till hand i hemmet. Det här är självmord som kunde undvikas om tillgången till vapen minskades.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln