Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Soldiers of Odin säljer glittrande enhörningar

Från 2016
Uppdaterad 27.05.2016 09:41.
Soldiers of Odins logotyp är en rosa enhörning
Bild: Soldiers of Odin

Ifall du söker dig in på sajten soldiersofodin.fi förväntar du dig kanske att mötas av gråsvart grafik, runskrift och bilder av snaggade män i svarta jackor.

Men så är inte fallet. På soldiersofodin.fi är det typsnittet comic sans, glitter och färgglada regnbågar som regerar. Hur hänger detta ihop?

Det har Riikka Yrttiaho svar på.

- Ganska snabbt efter att Soldiers of Odin hade registrerats som en organisation hos Patent- och registersstyrelsen tänkte vi testa om det var möjligt att registrera namnet som varumärke. Och det fungerade!

Rasister är rasister, kalla dem inget annat

Yrttiaho och en grupp vänner tyckte det var märkligt att en rasistisk gatupatrull kunde bli en registerad organisation.

- Rasismen i Finland har blivit väldigt normaliserad under de senaste tio åren. Tonen har blivit hård då man pratar om invandring, det är som om man glömt att det inte var så länge sedan vi själva var i krig och behövde hjälp.

Yrttiaho är för tillfället bosatt i Sverige, och har med irritation följt med den politiska situationen i hemlandet.

- Politiker är väldigt rädda för att använda ord som rasist eller nazist, fast det skulle vara den rätta termen. Jag tycker man ska nämna saker vid deras rätta namn och klart säga att detta inte är okej. Men i Finland ser man inte politikerna göra detta.

Ju gulligare, desto bättre

Men nu är alltså varumärket Soldiers of Odin reserverat och registrerat i Yrttiahos namn. Vad ska hon göra med det?

- Jag och mina vänner kommer snart att öppna en nätbutik där vi säljer riktigt gulliga saker med kattungar, enhörningar och regnbågar. Vi kommer att vara de roligare, sötare och mindre farliga Soldiers of Odin.

Yrrtiaho och de andra glittrande Odinssoldaterna kommer dock inte att tjäna pengar på nätbutiken.

- Om det blir pengar över ska vi ge dem till någon organisation som arbetar för kvinnor, invandrare, tolerans och antirasism.

Positiva reaktioner

Tilltaget har givetvis väckt reaktioner, huvudsakligen av det positiva slaget.

- Många konstnärer och designers har meddelat att de gärna samarbetar med oss. Det har blivit rätt mycket jobb, hela förra veckan pratade jag i telefon och svarade på e-post. Det var vi inte riktigt förberedda på, men bra så!

Yrttiaho har också fått negativa och obehagliga kommentarer, men dem vill hon av säkerhetsskäl inte diskutera.

Gatupatrullen själv har än så länge inte hört av sig.

- Jag vet inte om de andra Soldiers of Odin har försök ta upp saken med Patent- och registerstyrelsen, men oss har de inte varit i kontakt med.

På Soldiers of Odins facebooksida kan man redan nu vältra sig i färgglada bilder på enhörningar och andra sagofigurer. Sidan följs av över 16 000 personer.

- Rasism inte är okej, vi vill inte ha gatupatruller som Soldiers of Odin på våra gator. Vi vill sprida kärlek och gulliga prylar istället, säger Riikka Yrttiaho.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln