Hypnotiska hyenor på Åbo konstmuseum

Baltiska speglingar med konst från den stora Baltiska utställningen i Malmö 1914, film av mexikanske Carlos Amorales och vilda djur som kanske rör sig av svenske konstnären Lars Brunström. Allt detta i sommar på Åbo konstmuseum.
Utställningen Baltiska speglingar grundar sig på de konstverk som köptes till Baltiska utställningen i Malmö 1914. Det var konst från Sverige, Danmark, Tyskland, Ryssland. Också Storfurstendömet Finland hade en egen avdelning på den stora utställningen. På den fanns konstverk av Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela och Eero Järnefelt.
För Baltiska utställningen som var Östersjöområdets svar på världsutställningarna i London och Paris byggdes enorma utställningshallar och cafeer, broar och hotell. Det behövdes en hel del för att få plats för de 850.000 besökarna. Malmö blev dessvärre ett konstparadis bara för en kort tid: Så gott som allt revs ner efter utställningen och där de jättelika konsthallarna hade legat, tog potatisodlingen över efter första världskriget!
Åbo konstsmuseum har i många år samarbetat med Malmö Konstmuseum och när åbopersonalen såg utställningen Baltiska speglingar i Malmö, ville man absolut ha utställningen till Åbo. De flesta av verken på åboutställningen var med på utställningen 1914. Åboutställningens kurator Mia Haltia är uppenbart stolt och nöjd över resultatet.
- Jättefina majestätiska landskap, symbolistiska och realistiska, fina ryska porträtt, vackra Carl Larsson-hemmiljöer och både svensk och rysk modernism.
Till de kändaste konstnärerna på Baltiska speglingarhör också Prins Eugen, John Bauer, Bruno Liljefors, Valentin Serov och Aleksander Golovin.
Lars Brunström förmänskligar vilda djur
Den svenske konstnären Lars Brunström är känd för sina mekaniska djurskulpturer som han ofta sammanställer till installationer.
Brunström har studerat vilda djur men eftersträvar inte en realistisk återgivning av dem. Snarare tar han avstånd från det naturliga. Ofta koncentrerar han sig på en enda rörelse, på att göra den långsammare och upprepa den ett oändligt antal gånger. Upplevelsen blir hypnotisk. Betraktaren kan betvivla sin upplevelse; rörde djuret sig verkligen? De finstilta rörelserna gör t.o.m. hans hyenor kontemplativa även om det är svårt att veta om de här rovdjuren i nästa stund kommer att angripa varandra eller vända sig bort
Lars Brunström inledde sin bana som målare men studierna vid Malmö konsthögskola fick honom att byta inriktning.

- Det var inte mitt "språk". Jag blev en väldigt "duktig" målare, duktig student och tecknar mycket likt.
- Men det blev tråkigt!
Det säger han även om han uppskattar måleri. Men för Lars Brunström är måleriet mera en hobby idag.
- Men själva språket var inte där och då började jag experimentera med små skulpturer. Enkla träskulpturer som man kunde röra på med händerna.
- Det blev en effekt som jag tyckte var väldigt spännande. Man kunde läsa den som människa. Mera som dans, tror jag. Eller performance.
Lars Brunströms experiment började smått och enkelt och därifrån växte sedan det han kallar "språket".
Idag arbetar han med många olika material och gör sina skulpturer av bl.a. latex, silikon, lera och olika inbyggda maskinerier eller magnetsystem som får konstverken att röra sig.
Det är första gången Lars Brunströms konst presenteras i Finland.
Film som social anarki, politisk radikalisering och opiumdröm
I konstmuseets Mörkrum visas den internationellt kände mexikanske konstnären Carlos Amorales filmtrilogi: Amsterdam, The man who did all things forbidden och The Eye-Me-Not.
Amorales verk förenar tradition med populär- och subkulturerna och konceptkonstens visuella språk. De rör sig mellan det europeiska och sydamerikanska kulturarvet och avspeglar också den kulturella tudelningen i konstnärens egen identitet.
Alla de tre utställningarna pågår till den 28.8. på Åbo konstmuseum.