Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vilken ishockeymålvakt ska äta popcorn i Toronto?

Från 2016
Uppdaterad 26.05.2016 22:36.
Antti Niemi och Kari Lehtonen spelar i NHL-klubben Dallas Stars.
Bildtext Antti Niemi och Kari Lehtonen spelar i NHL-klubben Dallas Stars.
Bild: Tim Spyers/Icon Sportswire/All Over Press

På fredagen kommer ishockeylandslagets nya chefstränare Lauri Marjamäki att spika den finska målvaktstrio som ska spela World Cup i Toronto i september.

I den första laguttagningen föll Marjamäkis målvaktsval på Boston-målvakten Tuukka Rask och Nashville-målvakten Pekka Rinne. Det mesta tyder på att Rask och Rinne kommer att konkurrera om att vara förstemålvakt i turneringen, medan tredjemålvakten lär få nöja sig med att äta popcorn på läktaren under matcherna.

Därför är det viktigt att tredjemålvakten accepterar sin undanskymda roll som reserv, vilket lär innebära att motivation i Marjamäkis papper vinner över klass.

Yle Sporten spekulerar här om sannolikheterna för att potentiella målvakter blir uttagna på fredagen
Målvakt%
Tuukka Raskklar
Pekka Rinneklar
Juuse Saros25 %
Antti Niemi20 %
Joonas Korpisalo20 %
Kari Lehtonen15 %
Joni Ortio10%
Antti Raanta5 %
Mikko Koskinen5 %

Omröstningen inte längre i bruk.

Juuse Saros, 21 år, Nashville Predators / Milwaukee Admirals

För: Andremålvakt i VM-silverlaget 2016 och imponerade stort i de matcher som han fick spela i landslagströjan under våren. Var tredjemålvakt i VM-truppen 2014 och andremålvakt i VM 2015, i båda turneringarna med Marjamäki som assisterande tränare för landslaget. Är en målvakt som av allt att döma gärna skulle vara med även bara för att se och lära.

Emot: Håller ännu inte samma klass som exempelvis Antti Niemi eller Kari Lehtonen.

Sannolikhet att bli uttagen: 25 %

Antti Niemi, 32 år, Dallas Stars

För: Var Dallas Stars förstemålvakt i grundserien. Etablerad NHL-målvakt och Stanley Cup-vinnare som utan att gnälla gick med på att under säsongen resa till Ryssland och ställa upp som tredjemålvakt i OS 2014. Landslagsledningen vet alltså vad den får om Niemi igen är till lags med att sannolikt tvingas följa matcherna från läktaren.

Emot: Spelade inget bra slutspel i Dallas. Kan riskera att köpas ut från sitt kontrakt eller bli bortbytt från Dallas under sommaren, vilket innebär att Niemi kanske vill prioritera säsongsförberedelserna och NHL-karriären.

Sannolikhet att bli uttagen: 20 %

Joonas Korpisalo, 22 år, Columbus Blue Jackets / Lake Erie Monsters

För: En ung målvakt som spelade bättre än självaste Sergej Bobrovskij i Columbus Blue Jackets. I NHL blev det 31 matcher och i AHL är Korpisalos Lake Erie Monsters nära en finalplats. Korpisalo är en ung målvakt som utvecklats snabbt. Korpisalo kan tänkas bära huvudansvaret i 2020-talets World Cup- och OS-turneringar och skulle likt Saros främst bli uttagen till World Cup för att se och lära.

Emot: Korpisalo är ännu inte lika bra som exempelvis Antti Niemi och Kari Lehtonen. I AHL-semifinalerna har Korpisalo fått se sig petad av svensken Anton Forsberg. Har varken landslagserfarenhet och eller ettgemensamt förflutet med Marjamäki.

Sannolikhet att bli uttagen: 20 %

Kari Lehtonen, 32 år, Dallas Stars

För: Har en mycket hög högstanivå och var andremålvakt i OS-silverlaget 2014 där Marjamäki var Erkka Westerlunds assisterande tränare. Petade Niemi som Dallas förstemålvakt i NHL-slutspelet.

Emot: En ojämn målvakt som inte prisades i Dallas efter att laget i kvartsfinalseriens sjunde och avgörande match förlorade med 1–6 mot St. Louis och blev utslaget. Kan likt Niemi tvingas lämna Dallas under sommaren. Oavsett vad som händer är Lehtonen i samma situation som Niemi där han kan välja att prioritera säsongsförberedelserna framom en roll som tredjemålvakt i World Cup.

Sannolikhet att bli uttagen: 15 %

Joni Ortio, 25 år, Calgary Flames

För: En ung målvakt som skulle kunna acceptera rollen som reserv på läktaren. Har en VM-turnering (2013) i bagaget och avslutade säsongen starkt i Calgary. Välbekant för Marjamäki från junior-VM år 2010 och 2011 där Ortio var Marjamäkis förstaval som målvakt.

Emot: Inledde säsongen 2015–2016 i NHL men satt på läktaren under långa perioder. När Ortio väl fick spela gick det inte speciellt bra, även om han spelade upp sig under våren. Har ett utgående kontrakt och det är inte ens självklart att karriären fortsätter i Calgary. Den kommande säsongen kan vara avgörande för om Ortio har en framtid i NHL och då är 25-åringen kanske inte sugen på att spendera en månad med landslaget innan säsongstarten.

Sannolikhet att bli uttagen: 10 %

Antti Raanta, 27 år, New York Rangers

För: Håller NHL-klass och skrev på för New York Rangers med vetskapen om att oundvikligen stå i skuggan av Henrik Lundqvist. Har två år kvar av kontraktet och skulle säkerligen vara sugen på att uppleva World Cup.

Emot: Har ingen konkurrensfördel, är varken speciellt ung eller tillräckligt bra för att vara aktuell för laget.

Sannolikhet att bli uttagen: 5 %

Mikko Koskinen, 27 år, SKA Sankt Petersburg

För: Imponerade stort i ishockey-VM i Ryssland och valdes till turneringens bästa målvakt. Var andremålvakt i landslaget i VM 2014 då Marjamäki var assisterande tränare.

Emot: Förstemålvakt i SKA Sankt Petersburg och klubben som Koskinen nyligen tecknade ett nytt tvåårskontrakt med lär knappast vara speciellt ivrig på att släppa iväg sin målvakt som i så fall skulle missa en hel månad av KHL:s grundserie. Koskinen är varken särskilt ung eller tillräckligt bra för att få spela i World Cup.

Sannolikhet att bli uttagen: 5 %

Diskussion om artikeln