Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump har säkrat kandidaturen

Från 2016
Uppdaterad 26.05.2016 18:48.
Donald Trump vinkar till sina anhängare.
Bildtext Donald Trump nomineras till presidentkandidat i juli.
Bild: EPA / Erik S. Lesser

Nu är det klart - Donald Trump kommer att nomineras till republikanernas presidentkandidat. Enligt nyhetsbyrån AP har Trump nu en majoritet av delegaterna bakom sig under partikonventet i juli.

I praktiken har det varit klart att Trump blir det republikanska partiets presidentkandidat sedan Ted Cruz och John Kasich kastade in handduken i början av maj.

Obundna delegater stöder Trump

Enligt AP har Trump nu 1238 delegater som stöder hans kandidatur, det vill säga en fler än vad som krävs för majoritet. Orsaken till att Trump nådde majoritet på torsdagen är att ett antal obundna delegater bekräftade för AP att de kommer att stöda honom under partikonventet i medlet av juli i Cleveland.

Trump har under primärvalen samlat 1150 bundna delegater och han kommer att få hundratals fler den sjunde juni då Kalifornien, New Jersey, New Mexico, South Dakota och Montana arrangerar primärval.

Dött lopp mellan Trump och Clinton

Den 69-årige Trump kommer sannolikt att ställas mot Hillary Clinton i presidentvalet den 8 november. För två månader sedan hade Clinton ett försprång på över tio procentenheter till Trump i opinionsundersökningarna. Sedan dess har avståndet krympt och de senaste undersökningarna visar att det just nu är dött lopp mellan dem.

Hillary Clinton har inte ännu majoriteten av de demokratiska delegaterna bakom sig, men hon leder med bred marginal över konkurrenten Bernie Sanders.

Obama: Trumps kandidatur skakar omvärlden

USA:s sittande president Barack Obama kommenterade primärvalet på torsdagen i samband med G7-mötet i Japan. Enligt Obama har hans kolleger varit chockade av tonen i den amerikanska politiken.

- Jag tror att det är korrekt att säga att de är överraskade av republikanernas kandidat. De vet inte hur seriöst de skall ta vissa av hans uttalanden. Men de är skakade och av god orsak, säger Obama.

Ovama anser att en del av Trumps förslag visar prov på okunnighet om världspolitik. Alternativt nonchalans.

- Han verkar vara mer intresserad av att twittra och skapa rubriker än att tänka igenom vad som krävs för att garantera att USA är tryggt, säkert och välmående eller vad som krävs för att världen skall hålla sig på rätt köl, säger Obama.

Diskussion om artikeln