Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Unga AHL-spelare och rutinerade KHL-rävar gör upp om tre backplatser

Från 2016
Uppdaterad 26.05.2016 22:36.
VM-backarna Topi Jaakola och Juuso Hietanen kan få spela i World Cup.
Bildtext VM-backarna Topi Jaakola och Juuso Hietanen kan få spela i World Cup.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

I början av mars tog ishockeylandslagets ledning ut fyra backar till World Cup-truppen. I slutet av maj lär beslutsfattandet vara betydligt svårare när truppen ska kompletteras med tre backar.

I den första laguttagningen i mars föll chefstränare Lauri Marjamäkis backval på 21-åringarna Esa Lindell, Olli Määttä och Rasmus Ristolainen samt 24-årige Sami Vatanen. Efter att Toni Lydman, Kimmo Timonen och Sami Salo avslutat sina karriärer saknar Finland framför allt bredd på backsidan.

Av de aktuella World Cup-backarna är de som spelar i Nordamerika fortfarande unga och orutinerade. I Europa och KHL spelar däremot rutinerade landslagsrävar som Sami Lepistö, Juuso Hietanen och Topi Jaakola. Alla bär ett tungt lass i sina klubblag men KHL kommer inte att ta uppehåll under World Cup-turneringen.

Yle Sporten bedömer här vilken sannolikhet de finska backarna har att på fredagen bli uttagna till World Cup-truppen
Vänster%Höger%
Olli MäättäklarSami Vatanenklar
Esa LindellklarRasmus Ristolainenklar
Sami Lepistö70 %Jyrki Jokipakka55 %
Topi Jaakola40%Juuso Hietanen40 %
Petteri Lindbohm20%Ville Pokka40 %
Atte Ohtamaa10%Julius Honka15 %
Lasse Kukkonen5%

KHL:s konkurrent NHL fungerar som arrangör för World Cup-turneringen och många KHL-klubbar ser i det här fallet förmodligen gärna att landslagsaktuella spelare prioriterar klubblaget framför landslaget.

Ishockeyförbundets kommunikationschef Henna Malmberg säger till Yle Sporten att utgångspunkten är att alla KHL-spelare står till ishockeylandslagets förfogande. KHL kan formellt inte stoppa spelare från att spendera hela september med landslaget men spelarna har möjlighet att tacka nej till landslagsspel.

Huruvida samtliga finska KHL-backar står till Marjamäkis förfogande klarnar först på fredagen. Trots allt går det inte att utesluta att Marjamäki medvetet väljer att endast ta ut backar som spelar i Nordamerika.

Omröstningen inte längre i bruk.

Sami Lepistö, 31 år, Salavat Julajev Ufa

För: Har tillhört landslagsmöblemanget under de senaste åren. Har spelat i de två senaste OS-turneringarna och är välbekant för tränaren Marjamäki. Rutinerad spelare som inte har några uppenbara svagheter. Imponerade stort i KHL-slutspelet med 6+7=13 poäng på 19 matcher. Har fem säsongers erfarenhet från spel i mindre nordamerikanska rinkar och skulle dessutom kunna bidra med värdefull rutin i ett ungt försvar.

Emot: Var inte uttagen till VM och orsaken offentliggjordes aldrig. Finland har inget större behov av Lepistös offensiva bidrag i powerplay. Tecknade nyligen ett nytt tvåårskontrakt med KHL-klubben Salavat Julajev Ufa och World Cup-spel skulle därför innebära att Lepistö missar en månad av KHL-säsongen.

Sannolikhet att bli uttagen: 70 %

Jyrki Jokipakka, 24 år, Calgary Flames

För: En av få finska NHL-backar. Jokipakka har under de senaste säsongerna spelat 109 matcher i världens bästa liga. En defensiv back som skulle ha en given roll i den finska backbesättningen. Rutinen och vanan av NHL-rinkar väger tungt. Spelade i junior-VM 2011 då Marjamäki var chefstränare för juniorlandslaget och i VM 2014 med Marjamäki som assisterande tränare.

Emot: Många trodde att Dallas-backen Jokipakka skulle vara given i den första laguttagningen. Strax efter uttagningen bytte Jokipakka klubb och var inte särskilt övertygande i de 18 matcher som han spelade i Calgarys tröja.

Sannolikhet att bli uttagen: 55 %

Juuso Hietanen, 30 år, Dynamo Moskva

För: Har spelat i sex av de sju senaste VM-turneringarna och i OS i Sotji 2014 – i tre av dessa mästerskap med Marjamäki som assisterande tränare. I landslaget har Hietanen många gånger bildat packpar med Sami Lepistö. Glänser sällan men är rutinerad och pålitlig. Styrkan ligger i det offensiva spelet, i VM-turneringen i Ryssland var Hietanen tillsammans med Esa Lindell Finlands backar i numerärt överläge. Är högerskytt, vilket är ett plus.

Emot: Hietanen har haft en offensiv roll i landslaget men i World Cup skulle han inte kunna räkna med istid i powerplay. Marjamäki vill kanske fylla ut backbesättningen med defensivare backar.

Sannolikhet att bli uttagen: 40 %

Topi Jaakola, 32 år, Jokerit

För: Blir bättre med åren, säsongen 2015-2016 var Jaakolas bästa säsong i karriären. Har spelat sex VM-turneringar och var stabil i turneringen i Ryssland. Rutinerad och back som sällan gör bort sig. Jaakola är bekant för Marjamäki från VM-turneringen år 2015.

Emot: Har under hela karriären spelat i Europa. En snabb omställning till nordamerikanska rinkar kan därför bli svår.

Sannolikhet att bli uttagen: 40 %

Ville Pokka, 21 år, Chicago Blackhawks / Rockford IceHogs

För: Fick värdefull VM-erfarenhet i Ryssland och har trots sin unga ålder redan spelat två säsonger i Nordamerika. Hade Marjamäki som chefstränare i Kärpät säsongen 2013–2014. Spelade i VM tillsammans med Esa Lindell som redan är World Cup-uttagen och spelarna är därmed redan bekanta för varandra.

Emot: Övertygade inte i VM.

Sannolikhet att bli uttagen: 40 %

Petteri Lindbohm, 22 år, St. Louis Blues / Chicago Wolves

För: Trots sin ringa ålder en back som gör få misstag. Är storväxt, spelar enkelt och kan stå upp mot tufft motstånd. En av få finska backar i Nordamerika.

Emot: Spelade 23 NHL-matcher säsongen 2014–2015. Skulle etablera sig i St. Louis Blues säsongen 2015–2016, men fick endast spela 10 NHL-matcher. Saknar landslagserfarenhet och landslagsledningen tvingas fatta beslut främst utifrån 43 AHL-matcher.

Sannolikhet att bli uttagen: 20 %

Julius Honka, 20 år, Dallas Stars / Texas Stars

För: En i Finland ganska anonym back som i AHL gjorde 11+33=44 poäng på 73 matcher. En av många lovande backar i Dallas och som från och med nästa säsong kan vara NHL-aktuell. Esa Lindell, som inte imponerade i VM, har gått före i Dallas. I AHL har Honka spelat i samma backpar som redan World Cup-uttagne Lindell.

Emot: Har på seniornivå endast två AHL-säsonger i bagaget. Att som blott 20-åring landslagsdebutera i World Cup kan vara en risk som landslagsledningen inte vill ta.

Sannolikhet att bli uttagen: 15 %

Atte Ohtamaa, 28 år, Jokerit

För: Har representerat Finland i de tre senaste VM-turneringarna. Ohtamaa har under två säsonger i KHL-klubben Jokerit visat att han klarar sig bra också mot tufft motstånd. Imponerade i VM och har sådana robusta defensiva egenskaper som behövs i World Cup. Hade Marjamäki som chefstränare i Kärpät säsongen 2013–2014 och som assisterande tränare i två VM-turneringar (2014, 2015).

Emot: Ohtamaa har inte spelat i små nordamerikanska rinkar och har heller ingen annan direkt konkurrensfördel.

Sannolikhet att bli uttagen: 10 %

Lasse Kukkonen, 34 år, Kärpät

För: Rutinerad spelare med ledaregenskaper. Var assisterande kapten i VM-turneringen i Ryssland. Kukkonen har spelat nio VM-turneringar och var med i OS i Sotji 2014. Har spelat fyra säsonger i Nordamerika. Lagkapten i Kärpät säsongerna 2013–2016 under Marjamäkis sejour i Uleåborg.

Emot: Fyller 35 år under World Cup, blir knappast snabbare och imponerade inte i VM.

Sannolikhet att bli uttagen: 5 %

Diskussion om artikeln